Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Επιθεωρητές και έλεγχος σε όλο το Δημόσιο

Ακόμη και στελέχη της αγοράς σκέπτεται να προσλάβει η κυβέρνηση ώστε να τοποθετηθούν οικονομικοί επιθεωρητές για τον έλεγχο των δαπανών παντού, όχι μόνο στα υπουργεία αλλά σε κάθε εποπτευόμενο φορέα, στους οργανισμούς και στις ΔΕΚΟ. Το υπουργείο Οικονομικών θα απλώσει έτσι πλοκάμια σε όλη τη δημόσια διοίκηση, ουδείς αποκλείει να προκληθούν εντάσεις με τους υπόλοιπους υπουργούς, ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ή θα διασφαλιστούν οι επόμενες δόσεις του δανείου ή η χώρα θα χρεοκοπήσει. Εν τω μεταξύ αναμένονται οι απαντήσεις στην επιστολή που έστειλε ο κ. Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς ζητώντας τους να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες στους τομείς που εποπτεύουν. Αυτό καθίσταται αναγκαίο στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου καθώς οι στόχοι αφορούν περισσότερα υπουργεία. Π.χ., σε ό,τι αφορά τις μετατάξεις δεν αρκεί ένα υπουργός, π.χ. ο κ. Δ. Ρέππας, που θα εφαρμόσει πρώτος το συγκεκριμένο μέτρο στον ΟΣΕ, να προετοιμάσει τη μετακίνηση των εργαζομένων· πρέπει να βρεθούν και οι θέσεις που θα τους υποδεχθούν. Ηδη ο κ. Π. Γερουλάνος ζήτησε 500 άτομα για να αναλάβουν τη φύλαξη των μου σείων προκειμένου να παραμένουν ανοιχτά όλον τον χρόνο.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο νομοθετικό έργο. Υπολογίζεται ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή περίπου 60 νομοσχέδια και χρειάζεται ο απαραίτητος συντονισμός επειδή η διαδικασία ψήφισης με τη διπλή ανάγνωση των νομοσχεδίων έχει γίνει πιο χρονοβόρα. «Γίνεται ιεράρχηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, της νομοθετικής διαδικασίας και πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός παραγωγής νομοθετικού έργου που κάνει πραγματικά τις μεγάλες ανατροπές και τις μεγάλες αλλαγές. Ας μην ξεχνάμε ότι κατατίθενται νομοσχέδια και μάλιστα μέσα από σύνθετες διαδικασίες διαβούλευσης και όχι αυθαίρετες τα οποία καλύπτουν ζητήματα δεκαετιών» δήλωσε χθες ο κ. Γ. Πεταλωτής.
Ο Πρωθυπουργός με τις επισημάνσεις που έκανε στους υπουργούς για την επιτάχυνση του έργου τους επιχείρησε να καλύψει τη δυστοκία ορισμένων εξ αυτών σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μνημονίου, γεγονός που επισημάνθηκε και από την τρόικα, η οποία δεν έκρυψε τη δυσφορία της για πέντε υπουργούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως θέλησε να σβήσει τη φωτιά παρατηρώντας ότι «οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης έχουν αποδείξει πως εργάζονται πολύ σκληρά. Υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί κάποια καθυστέρηση, αυτό όμως οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες. Η βούληση από όλους τους υπουργούς υπάρχει και θα αποδειχθεί με το έργο που παράγουν όλοι εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου» σημείωσε........

Τρόικα σε κάθε υπουργείο
Τ ο ζήτημα της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος επανήλθε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, την Παρασκευή το απόγευμα. Στο θέμα αναφέρθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη του κεντρικού εκτελεστικού οργάνου του κόμματος, αλλά και ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από το Πολιτικό Συμβούλιο να τον ενημερώνει για τις περιπτώσεις όποιων υπουργών δεν συνεργάζονται ικανοποιητικά με τα κομματικά όργανα!

Στη συνεδρίαση παρέστη επί αρκετή ώρα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες και τις επικείμενες εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες αλλαγές του προσεχούς διαστήματος και εν όψει αυτών εισηγήθηκε εμμέσως πλην σαφώς ένα άτυπο εσωκομματικό μορατόριουμ και πρότεινε τη διαρκή συνεργασία κόμματος και κυβέρνησης. Με βάση αυτά, αναμένεται να σχηματιστούν τριμερείς επιτροπές με εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της ΚΟ, για κάθε υπουργείο και αναλόγως του θέματος προς αντιμετώπιση.

Πέραν αυτών, αλλά και λόγω της δύσκολης περιόδου που έχει ξεκινήσει, κρίθηκε ότι το ΠαΣοΚ δεν διαθέτει την πολυτέλεια εσωκομματικών περιπετειών και αλλαγής οργάνων. Ετσι, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά ούτε και να γίνει πρόωρο συνέδριο εντός του 2011. Αντί όλων αυτών και αφότου περάσει το δύσκολο προσεχές τρίμηνο, αναμένεται να συγκληθεί μια εθνική συνδιάσκεψη την προσεχή άνοιξη.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου