Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Παιχνίδια πολέμου ΗΠΑ-Νοτίου Κορέα με το βλέμμα στην Πιονγιανγκ

Ουάσινγκτον και Σεούλ ξεκινούν την Κυριακή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με το βλέμμα στη Βόρειο Κορέα. Αντιδρά ο Βορράς. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις προς την Κίνα να καταδικάσει την προκλητική στάση της Πιονγιάνγκ.

Η Βόρειος Κορέα χαρακτήρισε «ασυγχώρητη πρόκληση» τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότιος Κορέα στην Κίτρινη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε το Σάββατο από πρακτορείο KCNA η Βόρειος Κορέα αναφέρει ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες» της κοινής άσκησης.

«Αν οι ΗΠΑ φέρουν τελικά τα αεροπλανοφόρα τους στην Κίτρινη Θάλασσα, κανένας δε μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες» λέει η Πιονγιάνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού Γιεονπιεόνγκ, στο χειρότερο θερμό επεισόδιο στη χερσόνησο μετά τον πόλεμο, σκοτώθηκαν πέραν των στρατιωτών και δύο άμαχοι, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες κατοικίες.

Η Βόρειος Κορέα δήλωσε ότι «λυπάται» για το θάνατο αμάχων κατά το βομβαρδισμό της νοτιοκορεατικής νήσου, ωστόσο ρίχνει την ευθύνη στη Σεούλ λέγοντας ότι χρησιμοποίησε πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα.

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι πιέσεις προς την Κίνα να καταδικάσει τις ενέργειες της Πιονγιάνγκ αυξάνονται, το Πεκίνο έστειλε στη Σεούλ ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους για να συνομιλήσουν με τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για να αμβλυνθούν οι εντάσεις μετά από την επίθεση στο νησί Γιεονπιεόνγκ.

Ο Κινέζος κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπινγκούο, μαζί με τον Γου Νταγουέι, ένα απεσταλμένο στην Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά ζητήματα, συζήτησαν για την κατάσταση με τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας Κιμ Σουνγκ- γουάν.

Όλα αυτά την ώρα που οι κηδείες των δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό της κορεάτικης νήσου, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου