Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ιταλία και Γαλλία υπέρ κατάργησης βίζας για Αλβανούς, Βόσνιους

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας Μπερνάρ Κουσνέρ και Φράνκο Φρατίνι αναφέρουν σε κοινο τους άρθρο, που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ότι είναι υπέρ της κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους Βόσνιους και τους Αλβανούς που θέλουν να ταξιδέψουν σε χώρες-μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

«Βραχυπρόθεσμα ελπίζουμε κυρίως η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να μπορέσουν να επωφεληθούν από την κατάργηση της βίζας μικρής διάρκειας για τους πολίτες τους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες-μέλη της Συνθήκης Σένγκεν», αναφέρουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που συνομίλησαν για τις ευρωπαϊκές προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων στη γαλλοϊταλική σύνοδο που έγινε την Παρασκευή στο Παρίσι.

Φυσικά, προσθέτουν οι δύο υπουργοί, «πρέπει να πληρούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις, όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων και ότι εμποδίζονται από το να επωφελούνται από μέτρα από τα οποία επωφελούνται, για παράδειγμα, οι Σέρβοι ή οι Μαυροβούνιοι από το τέλος του 2009».

«Η ελευθερία κίνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θεμελιώδη σημασία για να αισθανθούν αυτοί οι λαοί των δυτικών Βαλκανίων μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», προσθέτουν οι δύο υπουργοί.

Οι χώρες που ανήκουν στη Συνθήκη Σένγκεν είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -εκτός από τη Βρετανία και την Ιρλανδία- αλλά και η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ισλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου