Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Στο Διαδίκτυο οι οδηγίες της Παπικής Έδρας για την παιδεραστία

Στο διαδικτυακό τόπο της Αγίας Έδρας δημοσιεύονται, πλέον, οι οδηγίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων παιδεραστίας.

Στο συγκεκριμένο κείμενο του Βατικανού αποσαφηνίζεται ότι κάθε επισκοπή πρέπει να διερευνά περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανηλίκων από κληρικούς. Στη συνέχεια, «αν οι κατηγορίες έχουν βάση -εξηγεί το κείμενο του Βατικανού- πρέπει να ειδοποιείται το Συμβούλιο για την Ορθότητα της Πίστεως». Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώην, πανίσχυρη, Ιερά Εξέταση.

Στο συμβούλιο αυτό, μέχρι το 2005, προΐστατο ο σημερινός ποντίφικας Γιόζεφ Ράτσιγκερ. Ανάλογα με τις περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι ιερωμένοι, θα μπορούν να κρίνονται είτε από το Συμβούλιο για την Ορθότητα της Πίστεως, είτε από τον ίδιο τον ποντίφικα. Για τα πιο σοβαρά περιστατικά, ο πάπας έχει το δικαίωμα να αφορίζει τον κληρικό, χωρίς να έχει προηγηθεί η κρίση κάποιου εκκλησιαστικού δικαστηρίου. Στις περιπτώσεις, δε, στις οποίες ο υπαίτιος ιερωμένος αναγνωρίζει τις ευθύνες του, ο επίσκοπος στον οποίο υπάγεται θα εκδίδει απόφαση με την οποία θα απαγορεύει ή θα περιορίζει αυστηρά τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ιερέα.

Εξάλλου, ο αμερικανικός Τύπος συνεχίζει να δημοσιεύει άρθρα που κατακρίνουν τη δράση της Καθολικής Εκκλησίας στο θέμα των κρουσμάτων παιδεραστίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», το Βατικανό δεν τιμώρησε τον ιερέα ινδικής καταγωγής Τζόσεφ Παλάνιβελ Γιεγιαπάουλ. Ο Γιεγιαπάουλ, κατά την παραμονή του στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρεται να κακοποίησε ένα κοριτσάκι δεκατεσσάρων ετών.

«Ο εν λόγω ιερέας - γράφουν οι «New York Times»- συνεχίζει να ιερουργεί στις Ινδίες, παρά το ότι ο αρχιεπίσκοπος της Μινεσότα είχε επικοινωνήσει με την Αγία Έδρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για άτομο που δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με ανήλικα».

Ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο, από το Βατικανό, απαντώντας στις νέες κατηγορίες, υπογράμμισε ότι «τα λάθη των παπάδων χρησιμοποιούνται, τώρα, ως όπλα κατά της Εκκλησίας, απ' όσους δεν δέχονται τις ηθικές αλήθειες που ενσαρκώνει ο πάπας».

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, έκανε γνωστό ότι «ο ποντίφικας είναι διατεθειμένος να συναντήσει τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων από κληρικούς. Η συνάντηση, όμως, θα πρέπει να γίνει σε κλίμα περισυλλογής και προσευχής, όχι υπό την πίεση των μέσων ενημέρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου