Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Πρόστιμο 185 εκατ. δολαρίων στην Daimler για τις «μίζες» της περιόδου 1998-2008

Σε συμβιβασμό ύψους 185 εκατ. δολαρίων κατέληξε τη Μ.Πέμπτη ο γερμανικός όμιλος της Daimler με αμερικανικό δικαστήριο, σχετικά με την υπόθεση δωροδοκιών κρατικών αξιωματούχων την περίοδο 1998-2008, σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η αμερικανική δικαιοσύνη (όπως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) θα βάλει στο αρχείο την υπόθεση και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα πληρώσει πρόστιμο 185 εκατ. δολαρίων.

Βεβαίως, η απόφαση αφορά μόνο στις «δραστηριότητες» εντός των ΗΠΑ.

Ο γερμανικός όμιλος έχει παραδεχθεί ότι στη δεκαετία 1998-2008 δωροδοκούσε κρατικούς αξιωματούχους σε 22 χώρες, ώστε να κερδίζει συμβόλαια για ανάληψη έργων.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελλάκος, διέταξε, τη Μ.Τρίτη, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παρασκευάς Αδάμης.

Με αφορμή σχετική ερώτηση στη Βουλή έγινε επίσης γνωστό ότι οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν προκαταρκτική έρευνα και για τη Ferrostaal.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο η Deutsche Welle, η Daimler παραδέχθηκε ότι επί μiα δεκαετία δωροδοκούσε με τη βοήθεια ενός δαιδαλώδους συστήματος «μαύρων ταμείων» κρατικούς αξιωματούχους σε 22 χώρες, ώστε να κερδίζει έργα.

Παράλληλα, συνεργάστηκε στενά με τις αμερικανικές αρχές για την διαλεύκανση της υπόθεσης, σημείο το οποίο ήταν καθοριστικό για να πέσει στα «μαλακά».

«Η συνεργασία με την Daimler ήταν εξαιρετική. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε στην εξυγίανσή της, άλλαξε νοοτροπία και το γεγονός αυτό αξίζει να το αναγνωρίσουμε», είπε ο Αμερικανός εισαγγελέας Τζον Ντάρντεν.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Ντίτερ Τσέτσε, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόφαση που αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων.

«Αντλήσαμε διδάγματα από σφάλματα του παρελθόντος», δήλωσε, σχολιάζοντας το πρόστιμο των 185 εκατ. δολαρίων, που θεωρείται ότι είναι πολύ χαμηλότερο απ' ό,τι προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου