Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Προσευχή στον ιερό Ναό των Αγ. Πάντων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της εργατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, στις 30 Μαρτίου 1960, η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας - Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας τέλεσε ευχαριστήρια προσευχή στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου.«Το Μόναχο ήταν ο πρώτος σταθμός χιλιάδων Ελλήνων συμπατριωτών μας που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς και η ο Ναός του Σωτήρος Μονάχου (Σαλβάτορκιρχε) η πρώτη πνευματική τους στέγη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχιερατικής Επιτροπείας Βαυαρίας. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Στα πενήντα χρόνια οι μετανάστες δούλεψαν σκληρά και παράλληλα καλλιέργησαν τις αιώνιες αξίες του Γένους μας, μέσα από πολυποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ορθόδοξη πνευματικότητα, λογοτεχνία, ζωγραφική, χορό μουσική και εμπλούτισαν τη βαυαρική κοινωνία».

Την ευχαριστήρια προσευχή τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ο οποίος στην προσφώνησή του ευχαρίστησε το βαυαρικό κράτος και το Δήμο Μονάχου για τα μέτρα που λαμβάνουν για την ενσωμάτωση των Ελλήνων, καθώς και τη βαυαρική κοινωνία για τη φιλία και αγάπη της. Ευχαρίστησε και τις μεγάλες εκκλησίες της Βαυαρίας για τη συμπαράστασή τους στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Τους χαιρετισμούς της βαυαρικής κυβέρνησης μετέφερε ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, Ιωακείμ Χέρμαν, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις καλές παραδοσιακές σχέσεις των δύο λαών, ενώ εξήρε την προσφορά των Ελλήνων στη βαυαρική κοινωνία, προβάλλοντάς τους ως υπόδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης.

Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, Ανδρέας Ψυχάρης, τόνισε ιδιαίτερα τη διαχρονικά φιλική στάση της Βαυαρίας στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων Μονάχου και Ελληνες της πρώτης γενιάς μεταναστών, μαζί με παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, ντυμένα με ελληνικές και βαυαρικές παραδοσιακές στολές.

Η συγκινητική θρησκευτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Βαυαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου