Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Συνεχίζει τις πτήσεις ο Γιώργος

Στην Κίνα και στη Βραζιλία- ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες- προγραμματίζει τα επόμενα μεγάλα ταξίδια του ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει μεν στο εσωτερικό για να προωθήσει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά σκοπεύει να κάνει κι άλλα μίλια...

«O Παπανδρέου δεν κάνει ταξίδια επειδή του αρέσουν, αλλά επειδή πρέπει», λέει στενός συνεργάτης του, απαντώντας στην κριτική του... πρωθυπουργού Εξωτερικών που συχνά δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου για τα ταξίδια του στο εξωτερικό. «Κατάφερε να ανατρέψει το κλίμα που υπήρχε για την Ελλάδα ως χώρα ψευτών και απατεώνων και να αναδείξει ότι το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, έπειτα από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον επικεφαλής της ευρωζώνης ΖανΚλοντ Γιούνκερ και αμέσως μπήκε στο αεροπλάνο για το Λουξεμβούργο. Ακολούθησε η κρίσιμη επίσκεψη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ καθώς και η συνάντηση στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Μετά το Παρίσι ο Γιώργος Παπανδρέου μετέβη στην Ουάσιγκτον και στον Λευκό Οίκο, όπου έλαβε την πολιτική στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα. Αμερικανικές πηγές δεν εφείσθησαν κολακευτικών σχολίων για τις εμφανίσεις του Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θεωρούν ότι «έδωσαν μια άλλη εικόνα για την Ελλάδα». Ακόμη κι όσοι επικρίνουν τον Πρωθυπουργό ότι επί ένα εξάμηνο λείπει από την Ελλάδα, παραδέχονται πως παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα στο εξωτερικό. Σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της κρίσιμης συνάντησης με την Άνγκελα Μέρκελ έπαιξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Αν και η υπουργοποίησή του ξένισε πολλούς, δεν είναι λίγοι όσοι θυμίζουν την πείρα που απέκτησε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου εδώ και μία δεκαετία, ενώ του πιστώνουν θετικά το ότι προετοίμασε το έδαφος στο Βερολίνο, όπου βρέθηκε λίγες μέρες πριν από την άφιξη του Πρωθυπουργού.

Τουλάχιστον άλλα δύο μεγάλα ταξίδια θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου τους επόμενους μήνες. Το πρώτο θα είναι στην Κίνα, το δεύτερο στη Βραζιλία, δυνάμεις των λεγόμενων χωρών ΒRΙC (Βραζιλία, Ρωσία Ινδία, Κίνα, οι οποίες προβλέπεται στα επόμενα χρόνια να είναι οι σημαντικότερες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας). Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Λούλα. Αν και το κόμμα του δεν είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας διατηρεί προσωπική σχέση με τον έλληνα Πρωθυπουργό.

Ακόμη κι όσοι επικρίνουν τον Γιώργο ότι λείπει συχνά από την Ελλάδα, παραδέχονται πως ενισχύει την εικόνα μας στο εξωτερικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου