Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Υεμένη: 40 κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακή

Ύστερα από έκρηξη βόμβας.

Περίπου 40 αυτονομιστές από την Νότια Υεμένη δραπέτευσαν από φυλακή της περιοχής νωρίτερα σήμερα, Μ. Πέμπτη, ύστερα από έκρηξη βόμβας που συγκλόνισε το κτίριο, έκανε γνωστό κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τοπική πηγή, που ζήτησε να μη κατονομαστεί, ανέφερε ότι τέσσερις κρατούμενοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη της βόμβας που πιστεύεται ότι τοποθέτησαν μέλη του αυτονομιστικού Κινήματος του Νότου που αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου Αλι Αμπντουλάχ Σαλέχ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κρατούμενους να δραπετεύσουν. Το περιστατικό σημειώθηκε στη πόλη αλ Νταλέα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η αστυνομία αντήλλαξε πυρά με ένοπλους αυτονομιστές έξω από το κέντρο κράτησης ύστερα από την έκρηξη.

Στη περιοχή Ράντφαν, περί τα 30 χιλιόμετρα νότια της αλ Νταλέα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε(κατά το Γαλλικό Πρακτορείο πέντε) σε συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, την αλ Χαμπιλιν. Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους ήταν ένοπλοι, κρατούσαν σημαίες της πρώην Νότιας Υεμένης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

Η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι το 1990 και θέατρο βίαιων συγκρούσεων. Ενώθηκε με την Βόρεια Υεμένη τη χρονιά εκείνη και το 1994 οι ηγέτες του νότιου τμήματος της χώρας ανακοίνωσαν την απόσχιση του Νότου και πολέμησαν τις δυνάμεις του Βορρά υπό τον πρόεδρο Σαλέχ για δέκα εβδομάδες σε ένα εμφύλιο πόλεμο που τελείωσε με την ήττα των ηγετών του Νότου.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Σαναά, ο υφυπουργός αρμόδιος για τους Εκτοπισμένους Αχμεντ Καλάνι δήλωσε σήμερα ότι εξαιτίας των συγκρούσεων στη Βόρεια Υεμένη από το 2004 περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μιλούσε μέχρι σήμερα για περίπου 250.000 εκτοπισμένους εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και σιιτών ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου