Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Ο Έρωτας ξεκινά στα 14 !

Εφηβοι, γονείς και ειδικοί μιλούν χωρίς αναστολές για τη σεξουαλική «αφύπνιση» των Ελληνόπουλων

Ο Πάνος έκανε για πρώτη φορά σεξ στα 15 του. Η κοπέλα του ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία. Στην παρέα του θεωρείται προνομιούχος. Και το χαίρεται. «Είναι σημαντικό για ένα αγόρι να νιώσει άντρας», λέει.

Η Εριέτα μόλις είχε κλείσει τα 14 όταν γνώρισε έναν 28χρονο. Οταν, κάποια στιγμή, βρέθηκαν μόνοι στο σπίτι της, αφέθηκε. «Φοβήθηκα πως, αν έκανα πίσω, θα... ξενέρωνε.» Ο Θανάσης είναι 14 ετών. Του αρέσουν τα κορίτσια, αλλά περιμένει να αισθανθεί έτοιμος για να ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή.

Τρεις «τυπικοί» έφηβοι ακροβατούν μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπουν πανηγυρικά στον κόσμο των «μεγάλων» θεωρούν το σεξ. Πώς αποφασίζουν, όμως, αυτό το βήμα; Πόσο ενημερωμένοι είναι για θέματα αντισύλληψης και προφύλαξης; Ποιο ρόλο παίζει ο μιμητισμός, η πίεση του συντρόφου τους ή η αγωνία να μη χαρακτηριστούν «καθυστερημένοι»; Είναι έτοιμα αυτά τα παιδιά, σε μια τόσο ευάλωτη ηλικία, να διαχειριστούν το συναισθηματικό και οργανικό φορτίο μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής;

Ακούσαμε τις ιστορίες τους. Μιλήσαμε με γονείς, περισσότερο ή λιγότερο «άνετους». Ακούσαμε, τέλος, τις συμβουλές του ψυχιάτρου Νίκου Σιδέρη: «Μιλήστε με τα παιδιά σας. Προετοιμάστε τα. Οχι για «μάχη», αλλά για γιορτή. Και πάνω απ' όλα, συμφιλιώστε τα με την ιδέα ότι μπορεί να μην είναι όλα τέλεια...».

Η ΕΡΕΥΝΑ

Μόνο ένας στους τρεις χρησιμοποιεί προφυλακτικό ανελλιπώς

Συμπεράσματα μελέτης που διεξήγαγε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Β΄Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή), με αντικείμενο τη διαχείριση της σεξουαλικότητας από τους Ελληνες εφήβους. Συμμετείχαν 735 αγόρια και 803 κορίτσια, με μέση ηλικία τα 14,8 έτη, από την Αττική.

• Το 16% των εφήβων έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Μέση ηλικία έναρξης τα 14,5 έτη. Τα αγόρια ήταν τριπλάσια από τα κορίτσια.

• Το 20% των εφήβων μίλησαν για κάποιου είδους σεξουαλική εμπειρία (χωρίς διείσδυση) από τα 13,5 τους.

• Το 8% των σεξουαλικά δραστήριων δεν χρησιμοποιούν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο.

• Εννέα στους δέκα χρησιμοποιούν προφυλακτικό περιστασιακά. Εν τούτοις, μόνο ένας στους τρεις χρησιμοποιεί προφυλακτικό ανελλιπώς και καθόλη τη διάρκεια της επαφής.

• Η οικογενειακή κατάσταση επηρεάζει την ηλικία της σεξουαλικής «αφύπνισης». Ενώ οι έφηβοι με χωρισμένους γονείς έχουν διπλάσια πιθανότητα ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής, παραδόξως εκείνοι που ζουν μόνο με τη μητέρα τους έχουν μειωμένη (κατά 2/3) πιθανότητα να είναι σεξουαλικά ενεργοί.

• Πολύ υψηλότερη πιθανότητα να είναι σεξουαλικά ενεργοί (80%) έχουν επίσης οι έφηβοι που συμβουλεύονται τα αδέρφια τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους αναζητούν πληροφόρηση από φίλους (95%).

• Οι έφηβοι που έχουν φίλους σεξουαλικά ενεργούς, έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι σεξουαλικά ενεργοί και οι ίδιοι.

• Το 70% των εφήβων και των δύο φύλων λένε ότι χρειάζονται πληρέστερη ενημέρωση σε θέματα αντισύλληψης.

• Σχεδόν οι μισοί έφηβοι θεωρούν ότι η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία θα έπρεπε να ξεκινά σε ηλικία μεγαλύτερη των 14 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου