Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Με νομιμοποίηση η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

Του υπουργείου Περιβάλλοντος θα δώσει μια νέα ευκαιρία για νομιμοποίηση στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τον ημιυπαίθριο που διατηρούν, αρκεί να βρίσκεται σε νόμιμα χτισμένο κτίριο, εντός του νόμιμου περιγράμματος του ακινήτου και εφόσον η χρήση των κλεισμένων χώρων επιτρέπεται (π.χ. κατοικία) στην περιοχή.

Σε αυτό το "μοντέλο", που επιπρόσθετα σε γενικές γραμμές θα περιλαμβάνει τη μεταφορά των παρανόμως κλεισμένων τετραγωνικών μέτρων σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και πάρκα, αλλά και την καταβολή από τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση ενός "πράσινου" τέλους από το οποίο θα χρηματοδοτούνται αναπλάσεις περιοχών, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πατάει η ρύθμιση που ετοιμάζεται να παρουσιάσει μετά το Πάσχα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής.

Μία ρύθμιση που θα έρθει να αντικαταστήσει την εισπρακτικού χαρακτήρα "τακτοποίηση" Σουφλιά, δεν θα αφορά νέες οικοδομές, αλλά μόνο τις υφιστάμενες. Παράλληλα, η προωθούμενη από την υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ρύθμιση, θα βάζει φρένο, μέσω δικλείδων που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή, στη δημιουργία μιας νέας γενιάς ημιυπαίθριων.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες που θα εντάσσονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα εξασφαλίζουν για τον παράνομα κλεισμένο χώρο καθεστώς εξαίρεσης από την κατεδάφιση για τον χώρο που άλλαξε χρήση. Η εν λόγω ρύθμιση δεν αφορά παρανομίες για καταστήματα, μπαρ, γραφεία κ.λπ. που λειτουργούν σε υπόγειους χώρους και πιλοτές αλλά η χρήση δεν επιτρέπεται στην περιοχή.

Σε γενικές γραμμές, όσα τετραγωνικά έχουν χτιστεί παράνομα θα αποδίδονται στην πόλη ως κοινόχρηστος χώρος. Τα τετραγωνικά μέτρα των ημιυπαίθριων που έκλεισαν παράνομα θα "μεταφέρονται" σε νέους ελεύθερους χώρους για απαλλοτριώσεις, πάρκα που θα δημιουργούνται εντός της πόλης, στον ίδιο δήμο και περιοχή με το ακίνητο.

Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε κάποιου είδους "πράσινο ταμείο" για αποκατάσταση του περιβάλλοντος, μια και το παράνομο κλείσιμο χώρων σημαίνει στην πράξη αύξηση συντελεστή δόμησης.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν ενταχθούν στη ρύθμιση και εντοπιστούν, θα υποχρεωθούν να ανοίξουν τον ημιυπαίθριο και παράλληλα θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να ενεργοποιήσει ειδική υπηρεσία που θα πραγματοποιεί συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους για τέτοιου είδους παρανομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου