Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αστείες ποινές σε Εφραίμ και Αρσένιο για το παραδικαστικό του Βατοπεδίου - Η ατιμωρησία στην Ελλάδα συνεχίζεται

Μόνο σαν ένα κακόγουστο αστείο θα μπορούσε κανείς να αντιμετωπίσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου για μια παράμετρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που απασχόλησαν και απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη για πάνω από 3 χρόνια.

Τι κι αν κάποιοι με μοναδικό σκοπό το κέρδος παρακώλυσαν την δικαιοσύνη. Τι κι αν λειτουργός της δικαιοσύνης ξέχασε οτι είναι "τυφλή". Ολοι τους τιμωρηθηκαν με ποινές 10 μηνών με τριετή αναστολή! Και εκτός από τους δυο μοναχούς, προξενεί εντύπωση γιατί το δικαστήριο δεν εξάντλησε την αυστηρότητά του σε έναν άνθρωπο μέσα από τα σπλάχνα του που συμμετείχε στο στήσιμο του παραδικαστικού του Βατοπεδίου.

Ετσι, το Εφετείο Θράκης έκρινε σήμερα ενόχους την πρώην πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μαρία Ψάλτη, τον Ηγούμενο Εφραίμ και τον Μοναχό Αρσένιο, για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, παραβίασης δικαστικού απορρήτου και ηθικής αυτουργίας, στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.........

Το δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή στην Μαρία Ψάλτη για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και παραβίασης δικαστικού απορρήτου και την ίδια ποινή στους Εφραίμ και Αρσένιο, για ηθική αυτουργία.

Αρχικά το δικαστήριο πήγε να φανεί πιο... σκληρό ζητώντας την εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης, όπου είχε επιβληθεί ποινή 15 μηνών φυλάκισης και δικαίωμα άσκησης έφεσης, αλλά η Μαρία Ψάλτη ζήτησε μείωση της ποινής με την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρώην πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ροδόπης, καθυστέρησε επί μήνες να δημοσιεύσει απόφαση για την υπόθεση των διεκδικήσεων του μοναστηριού. Συγκεκριμένα, η υπόθεση είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο και τα δύο μέλη του δικαστηρίου κατέληξαν πως πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή των μοναχών υπέρ του Δημοσίου. Από την πλευρά τους, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος παρενέβησαν με τηλεφωνήματά τους στην πρόεδρο Πρωτοδικών, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έκδοση της εις βάρος τους απόφασης.

Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν ότι ο δικαστικός αγώνας θα συνεχισθεί με προσφυγές στον Άρειο Πάγο, αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου