Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εκδίδεται μίνι… ευρωομόλογο

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Mechanism, EFSM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Fund, EFSF) θα προχωρήσουν τον Ιανουάριο στην πρώτη έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν τη βοήθεια για την Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ συμφώνησαν με την Ιρλανδία για τη χορήγηση βοήθειας 85 δισ. ευρώ μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας από την αγορά σε απαγορευτικά επίπεδα.

Το EFSM υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το EFSF δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο με επικεφαλής τον Γερμανό, Κλάους Ρέγκλινγκ, και δεν έχει εκδώσει έως τώρα άλλα ομόλογα. «Η Ε.Ε. σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο ομόλογο στις αρχές Ιανουαρίου».

«Το EFSF αναμένεται να ακολουθήσει με την πρώτη έκδοσή του στο τέλος Ιανουαρίου", αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τα ομόλογα του EFSM εκδίδονται μόνο σε ευρώ, ενώ τα ομόλογα του EFSF θα εκδίδονται επίσης κυρίως σε ευρώ, αλλά το Ταμείο δεν έχει περιορισμούς όσον αφορά το νόμισμα που θα χρησιμοποιεί για την κάλυψη των αναγκών του.

Η διάρκεια των ομολόγων θα είναι 5ετής, 7ετής και 10ετής. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει την Ιρλανδία με 11,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου