Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ο 79ος στοχαστής στην παγκόσμια κατάταξη δηλώνει: "Οι πολίτες είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας"

Ο άνθρωπος που μπήκε στους 100 κορυφαίους στοχαστές του κόσμου, ο έλληνας πρωθυπουργός συνειδητοποίησε οτι οι πολίτες παραπαίουν.

Oταν του ζήτησαν να σχολιάσει σχολιάσει την παρατήρηση ότι «οι περισσότεροι Ελληνες δεν βλέπουν όραμα μιας περισσότερο δυναμικής Ελλάδας μετά τις αλλαγές», ο κ. Παπανδρέου είπε πως «αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα δραστικά μέτρα μας είναι ακόμη πολύ πρόσφατα και ο κόσμος αισθάνεται το βάρος».
«Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο να εφαρμοστούν και να αποδώσουν», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός στο περιοδικό Newsweek, συμπληρώνοντας πως το ζητούμενο είναι «η καλή διακυβέρνηση, η αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, ώστε να καταστεί περισσότερο διαφανής, ικανή και αποτελεσματική»......

Παραδέχθηκε πως «οι μεταρρυθμίσεις είχαν καθυστερήσει πολύ» και σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, ωστόσο υπήρξε και μια από τις πλέον κακοδιοικούμενες».

Ερωτηθείς ποια είναι πιο σημαντική και πλέον μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό, προσθέτοντας πάντως πως μακροπρόθεσμα θα φανούν τα οφέλη από την αναμόρφωση του κράτους, «συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά της γραφειοκρατίας και υπέρ της διαφάνειας».

«Μερικούς μήνες πριν», συνέχισε, «δεν γνωρίζαμε καν πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε. Τώρα διαθέτουμε πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των καθηκόντων και των προσόντων τους. Το σύστημα υγείας επίσης ψηφιοποιείται, γεγονός που θα περικόψει τους χρηματισμούς και θα αυξήσει τη διαφάνεια».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κινούμαστε γρήγορα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων, από εταιρείες φορτηγών μέχρι φαρμακεία, όπου καρτέλ και μονοπώλια διατηρούν τις τιμές υψηλές, την ποιότητα της εξυπηρέτησης χαμηλή και επιπλέον βρίσκονται υπό τόσο ασφυκτικό έλεγχο, ώστε οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση για εργασία σε αυτούς τους τομείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου