Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Οι δρόμοι και οι πλατείες σε όλη την Ιταλία γέμισαν φοιτητές που διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά κατά των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία.


Αποκλείστηκαν μεγάλα τμήματα του κέντρου της ιταλικής πρωτεύουσας από την αστυνομία, για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Την περασμένη εβδομάδα πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε οδομαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις καταστολής.
Οι ηγέτες των φοιτητών, που θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη επεισοδίων, έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα επιχειρήσουν να περάσουν από τα μπλόκα της αστυνομίας, αλλά έχουν κρατήσει μυστική τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν δύο από τις πορείες λέγοντας ότι θα είναι έκπληξη.

Το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ενισχύσει το πανεπιστημιακό σύστημα της χώρας που καταρρέει, αλλά σύμφωνα με τους επικριτές του πρόκειται απλώς για περικοπή της χρηματοδότησης, βρίσκεται στο στάδιο της επικύρωσης από τη Γερουσία, αλλά η ψηφοφορία ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι αύριο Πέμπτη.
Η υπουργός Εκπαίδευσης Μαριαστέλλα Τζελμίνι, που έχει προωθήσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι τα μέτρα χρειάζονται επειγόντως για να προετοιμαστούν οι Ιταλοί φοιτητές για τη μελλοντική τους εργασιακή απασχόληση. «Είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την χρηστικότητα στα πανεπιστημιακά πτυχία», αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή της προς την εφημερίδα Corriere della Sera.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση των μόνιμων θέσεων των ερευνητών, την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των καθηγητών (μέσω λίστας κατάλληλων διδασκόντων) και την αναθεώρηση της παροχής υποτροφιών, που θα δίδονται πλέον βάσει και του μέσου όρου των βαθμών και όχι μόνο του οικογενειακού εισοδήματος.
Η κυβέρνηση, η οποία δέχεται πιέσεις να μειώσει το διογκωμένο δημόσιο έλλειμμα της χώρας, υποστηρίζει ότι ενώ οι περικοπές των δαπανών είναι απαραίτητες, η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει ένα περισσότερο αξιοκρατικό σύστημα το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες των εργοδοτών.

Με το επίσημο ποσοστό ανεργίας στους νέους να φθάνει περίπου στο 25% σε ολόκληρη τη χώρα και στο 35% στις φτωχότερες περιοχές του νότου, η μάχη για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση έχει εντείνει την δυσαρέσκεια για το μέλλον της ιταλικής νεολαίας.

Οι υπέρμαχοι του νόμου υποστηρίζουν ότι τα υπερπληθή πανεπιστήμια της χώρας δεν κάνουν πολλά περισσότερα από το να παράγουν 30χρονους απόφοιτους Κοινωνιολογίας με ανεπαρκή εφόδια για τις ανάγκες του εργασιακού τομέα σε μία σύγχρονη οικονομία και ότι το σύστημα χρειάζεται ριζική αναθεώρηση.

Οι επικριτές του, πολλοί εκ των οποίων υποστηρίζουν κατ΄αρχήν την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση, διατείνονται ότι το σύστημα υποχρηματοδοτείται και ότι οι περαιτέρω περικοπές θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ερευνητική ικανότητα της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου