Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου

Aρνείται ότι δέχτηκε πιέσεις για να το κάνει

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ποντγκόριτσα, κατά την οποία σημείωσε ωστόσο ότι θα παραμείνει αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος. «Θέλω να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να παραιτηθώ», δήλωσε εξηγώντας ότι «τώρα που το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα που έχει σταθερότητα, που εξήλθε από την ύφεση, που βρίσκεται στις πύλες της ΕΕ και στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ (...) υπάρχουν οι συνθήκες για να αποσυρθώ από την εκτελεστική εξουσία», διευκρίνισε ο Τζουκάνοβιτς. «Έκρινα ότι η χειρονομία μου αυτή θα ανοίξει το δρόμο σε μια αλλαγή στους κόλπους της κυβέρνησης χωρίς να υπάρξει αναστάτωση ή συνέπειες στην επιτυχία της εσωτερικής ανάπτυξης», συνέχισε.

Ο Τζουκάνοβιτς διευκρίνισε εξάλλου ότι η απόφασή του αυτή δεν είναι αποτέλεσμα «καμίας πίεσης».
 Η παραίτηση του Τζουκάνοβιτς γίνεται μόνο μερικές ημέρες μετά την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να χορηγήσουν στο Μαυροβούνιο το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε., το οποίο προσδοκούσε η Ποντγκόριτσα από το 2008. «Θα παραμείνω στην αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, το οποίο σημαίνει ότι θα συμβάλω στην ευημερία του Μαυροβουνίου», σημείωσε εξάλλου, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του θα προτείνει τον Ιγκόρ Λούκσιτς, σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία.

 Ο 48χρονος Τζουκάνοβιτς είναι η μόνη προσωπικότητα στα δυτικά Βαλκάνια που παρέμεινε στην εξουσία σχεδόν χωρίς διακοπή από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Διετέλεσε πρωθυπουργός πέντε φορές, αλλά ήταν και πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου