Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Άγρια “παιχνίδια” στη Βουλή - Σαχινίδης προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: “Βγείτε να το πείτε εάν σας εκβιάζουμε”

- Κρίσιμη η ψηφοφορία για την ψήφιση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα
- Φόβοι για διαρροές που θα τινάξουν στον αέρα την κυβέρνηση
- Δεν υπερψηφίζει ο Ε. Παπαχρήστος που καταχειροκροτήθηκε από την αντιπολίτευση
- Αίσθηση προκάλεσε ο Φίλιππος Σαχινίδης για τα περί εκβιασμού
 


Όλα τα φώτα στρέφονται στη Βουλή όπου απόψε το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, τον δυσκολότερο προϋπολογισμό μετά την μεταπολίτευση, με την κυβέρνηση να αγωνιά για πιθανές διαρροές μετά την σκληρή κριτική κι από βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι ωστόσο δεν δείχνουν έτοιμοι να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό παρά το γεγονός ότι τον θεωρούν άδικο και πλασματικό.

Το κλίμα των τελευταίων ημερών που έχει δημιουργηθεί από τους βουλευτές της κυβέρνησης που μιλούν ανοιχτά πλέον για λάθος κυβερνητική πολιτική, δεν έχει κωπάσει παρά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου και ενδεικτικό του άγριου παρασκηνίου στη Βουλή ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη.

Σε ένα ξέσπασμα ο κ. Σαχινίδης δήλωσε...........
 προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πώς "εάν πιστεύετε ότι σας εκβιάζουμε βγείτε να το πείτε. Δεν σας εξέλεξαν κατοχικά στρατεύματα αλλά ο ελληνικός λαός".

Είχε προηγηθεί άλλη μία αυστηρή κριτική απο άλλον έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον  Φραγκίσκο Παρασύρη, ο οποίος σημείωσε πως θα περίμενε πως σε αυτή την περίοδο οι υπουργοί να ακούνε τους βουλευτές γιατί αλλιώς απαξιώνεται το κοινοβουλευτικό έργο. Μάλιστα, αποκάλυψε πως πολλές φορές έχει σκεφτεί να παραιτηθεί, αλλά όπως τόνισε οι ιδεολογικές του αναστολές τον σταμάτησαν μπροστά στο ενδεχόμενο ολικής κατάρρευσης.

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει και για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος δήλωσε πως οι βουλευτές δεν είναι ούτε ντεσπεράντος αλλά ούτε και στρατιωτάκια, φράση που ίσως σημαίνει πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Πάντως, ο πρόσφατα διαγραφείς βουλευτής, Ευάγγελος Παπαχρήστος έκανε σαφές πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, δήλωση την οποία χειροκρότησε με θέρμη ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης αλλά και όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το εκρηκτικό αυτό κλίμα που επικρατεί στη Βουλή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις πολλών βουλευτών όπως της Βάσως Παπανδρέου και του Θωμά Ρομπόπουλου, οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

''Λάβροι'' στην ομιλία τους στη Βουλή για τον προυπολογισμό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και Θωμάς Ρομπόπουλος όμως ''λαυράκι'' δεν βγήκε αφού δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν.

Η Βάσω Παπανδρέου ευθέως και χωρίς περιστροφές χαρακτήρισε ως αναξιόπιστο τον προυπολογισμό διότι όπως είπε έχει σημαντικά προβλήματα στη στόχευση και στις δυνατότητες εκτέλεσης του. Η ίδια ζητάει σκληρότερη διαπραγμάτευση με την τρόικα ενώ δεν θεωρεί πως η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου θα λύσει κανένα πρόβλημα, την ώρα που αυτό το θέμα αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιδίωξη.
 
Ο έτερος αντάρτης στα λόγια, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θ.Ρομπόπουλος θα αναγκαστεί να πορευτεί συγκρουόμενος με τον εσωτερικό του κόσμο αφού κατά δήλωσή του : ''συνειδησιακά δεν θα μπορούσα να δεχτώ τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όμως ας δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση και να υπερψηφίσουμε''.Ο ίδιος, προφανώς με λαβωμένο εγωισμό από την απόορριψη, κατήγγειλε επίσης ότι '' έχω ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό ακόμη δε μου έχει απαντήσει''.

Το ίδιο δήλωσε αργότερα και στο Mega όπου τόνισε πως ακόμα περιμένει να δει τον πρωθυπουργό και προειδοποίησε πως ο προϋπολογισμός και η θετική του ψήφος είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει στην κυβέρνηση. Μάλιστα, χαρακτηριστικά, δήλωσε πως "έχει χαθεί η μπάλα".

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός βουλευτής, Δημήτρης Κρεμαστινός μιλώντας στη Βουλή δήλωσε πως εάν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή και τον επόμενο χρόνο η λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου