Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ο άνθρωπος που σώζει υποψήφιους αυτόχειρες - Mια ιστορία που δείχνει οτι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά

Τον έχουν ονομάσει ο φύλακας - άγγελος του Δούναβη.  Είναι 49 ετών, τον λένε Ρενάτο, είναι ψαράς και εδώ και 10 χρόνια σώζει ανθρώπους από βέβαιο θάνατο.

Ο Ρενάτο, μεγάλωσε στις όχθες του Δούναβη και έχει αφιερώσει τη ζωή του, στο να σώζει ζωές συμπολιτών του, ιδίως δε, όσων το μυαλό τους "σκάρωνε παιχνίδια" για να σταματήσουν να ζουν.

Πριν από 14 χρόνια μαζί με τον αδελφό του, έσωσε έναν συμπολίτη του από τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Δούναβη, στο Βελιγράδι. "Θυμάμαι ότι η όλη υπόθεση κράτησε περίπου 15 λεπτά", αφηγείται ο Ρενάτο στην ιστοσελίδα BalkanInsight.com.

Από τότε μέχρι σήμερα, έσωσε τη ζωή άλλων 21 ατόμων, ωστόσο δεν γνωρίζει τι απέγιναν. "Προσπάθησα να τους μιλήσω, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που βούτηξαν στο κενό δεν έδωσαν άλλα σημεία 'ζωής'. Ορισμένοι από αυτούς, ίσως, είχαν διανοητικά προβλήματα, αφού έμοιαζαν με σπασμένη οθόνη τηλεόρασης, από την οποία, η εικόνα, αν και παραμορφωμένη, διαχέεται στο τηλεοπτικό κοινό, αλλά δεν υπάρχει ήχος", λέει.

Η ιστορία του Ρενάτο κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι, αφού τα τελευταία 14 χρόνια έγινε μάρτυρας ιστοριών ανθρώπινου πόνου, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που- παρά τις προσπάθειες του Ρενάτο- τα άτομα που κατάφερε να ανασύρει από το νερό, τελικά δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Το μοναδικό άτομο με το οποίο ο Ρενάτο εξακολουθεί να έχει επαφή είναι μια κοπέλα που έσωσε πριν από τέσσερα χρόνια.

"Θυμάμαι ότι ήμουν με παρέα φίλων σε ένα εστιατόριο. Καθόμασταν έξω, διότι ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα του Ιανουαρίου. Οι γονείς του κοριτσιού και η ίδια επέβαιναν στο αυτοκίνητό τους, το οποίο βρισκόταν πάνω στη γέφυρα. Όταν ο πατέρας του κοριτσιού αναγκάστηκε να μειώσει την ταχύτητα, λόγω της κυκλοφορίας, εκείνη άρπαξε την ευκαιρία, βγήκε από το αυτοκίνητο και πήδηξε στα παγωμένα νερά του Δούναβη. Ήταν δεκαοκτώ χρονών", είπε ο Ρενάτο.

Η ''τύχη'' του κοριτσιού ήταν μεγάλη, αφού ο Ρενάτο δεν έμεινε απαθής και πήδηξε στο νερό για να τη σώσει. Φέτος, η κοπέλα παντρεύτηκε, λέει με ικανοποίηση και προσθέτει ότι η κοπέλα περιμένει το πρώτο της παιδί. "Κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο έρχεται να με συναντήσει και μαζί γιορτάζουμε τα δεύτερα της 'γενέθλια' "σημείωσε ο Ρενάτο.

Ο Ρενάτο είναι παντρεμένος και μαζί με τη γυναίκα του είναι ιδιοκτήτες ενός εστιατορίου στις όχθες του Δούναβη, στο Πάντσεβο.

Επειτα από τόσα χρόνια προσφοράς, δηλώνει ότι δεν μετανιώνει: "Πολλές φορές με ρωτούν γιατί βοήθησα ανθρώπους που αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους και απαντώ ότι ποτέ μου δεν βρέθηκα 'μπροστά' στο δίλημμα αν έπρεπε να τους βοηθήσω ή όχι. Η απάντηση είναι ναι" λέει ο Ρενάτο και χαμογελά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου