Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εννέα επιστημονικοί φορείς εγκαλούν τον πρωθυπουργό γιατί αρνείται να τους δεχθεί για τα κλειστά επαγγέλματα

Εννέα πρόεδροι επιστημονικών φορέων απέστειλαν νέα, δεύτερη σε αυστηρό τόνο, επιστολή στον πρωθυπουργό για την άρνησή του να τους συνάντησει αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων.

Στην επιστολή γίνεται παράλληλα αναφορά στον υπουργό Οικονομικών, στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης, κ.ά.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χ. Σπίρτζης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μαν. Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθ. Κατσίκης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κ. Λουράντος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Θ. Μαρκόπουλος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοπ. Καλλίρης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Κ. Βλαχάκης και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Διον. Κριάρης.

Ειδικότερα, στη νέα επιστολή των φορέων αναφέρεται:

«Όταν ο πρωθυπουργός μας αρνείται επί μήνες να συναντήσει τους προέδρους των επιστημονικών φορέων της χώρας, τότε υπάρχει θεσμικό πρόβλημα. Όταν οι πρόεδροι επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα αρμοδιότητάς τους, τότε η άρνηση συνάντησής τους αποτελεί θεσμική εκτροπή.

Όταν ο υπουργός Οικονομικών με μόνη την υπογραφή του δεσμεύει την χώρα, παρακάμπτοντας εκτελεστική, νομοθετική, ακόμη και δικαστική εξουσία, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνταγματικό. Όταν ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να συναντήσει τους προέδρους των επιστημονικών φορέων για θέματα που σχετίζονται με την φύση και υπόσταση του επαγγέλματος - λειτουργήματός τους, τότε έχουμε ισοπεδωτική και απαξιωτική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει τον ίδιο τον άνδρα. Όταν επιπρόσθετα ο ίδιος παραπέμπει για τόσο σοβαρά θέματα σε παρατρεχάμενούς του, που εναλλάσσονται στο ψεύδος και στην οίηση, τότε κάτι τελείως σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του υπουργείου Οικονομικών. Πόσο μάλλον όταν με υπογραφές των δύο νομικών συμβούλων και του ίδιου του υπουργού, "αμετάκλητα και άνευ όρων" παρεδόθη η εθνική κυριαρχία, κατά τρόπο αντισυνταγματικό και παράνομο, για το οποίο ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.

Όταν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, κλάδοι εργαζομένων με αφορμή τα όποια δίκαια ή όχι αιτήματά τους λοιδορούνται, συκοφαντούνται με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα. Όταν με γνωστούς δημοσιογράφους στρέφουν τον ένα κλάδο κατά του άλλου, αλλοιώνοντας και αποσιωπώντας τα όποια αιτήματά τους, τότε υπάρχει έλλειμμα ορθής, έγκαιρης, αντικειμενικής πληροφόρησης. Όταν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, επιτείνεται και οξύνεται, τότε το κλίμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικά αρνητικό για την τόσο απαραίτητη και επικαλούμενη για αλλότριους όμως σκοπούς κοινωνική συνοχή.

Εξοχώτατε κύριε πρωθυπουργέ, σε σας και την κυβέρνηση εναπόκειται να δώσετε απτά δείγματα σεβασμού όλων των κλάδων εργαζομένων. Σε σας εναπόκειται να δώσετε δείγματα συμφιλίωσης και όχι διχασμού και αντιπαλότητας των τάξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου