Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Τέσσερις μήνες θα παραμείνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (RABIT) της Frontex, από τους έξι που είναι το ανώτατο χρονικό όριο το οποίο προβλέπει ο κανονισμός της συγκρότησής της.
 
Οι...Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, προερχόμενοι από 26 χώρες που επιχειρούν για πρώτη φορά μαζί με Ελληνες συνοριοφύλακες από τις 5 Νοεμβρίου στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού Εβρου, θα συνεχίσουν τις περιπολίες τους μέχρι στις 3 Μαρτίου του 2011, όπως αποφάσισε η κεντρική διοίκηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται η έδρα της.
 
Το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης και παραμονής των 175 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων προέβλεπε την ολοκλήρωση της αποστολής σε λίγες ημέρες(2/1/2011) αλλά ο Φινλανδός εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, κ. Ιλκα Λαϊτίνεν υπέγραψε παράταση της αποστολής για άλλους δύο μήνες, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Frontex ακόμη και μετά την αποχώρηση της δύναμης RΑΒΙΤ δεν θα εγκαταλείψει εντελώς την περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Η μέχρι τώρα παρουσία των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων κρίνεται ικανοποιητική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η πρώτη αποστολή πέτυχε μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς οι περιπτώσεις παράνομης εισόδου στα ελληνικά χερσαία σύνορα μειώθηκαν κατά 44% από τον Οκτώβριο.Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex σχολίασε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία παρακολουθεί την ανάπτυξη της επιχείρησης Poseidon Land για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα διαθέτει την κατάλληλη επιχειρησιακή υποστήριξη για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων στην περιοχή. Η κοινή επιχείρηση Poseidon ξεκίνησε το 2006 στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και είχε πολύ γρήγορα σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κυμάτων λαθρομετανάστευσης.

Λόγω της αλλαγής των μεταναστευτικών τάσεων το 2010 η Poseidon τροποποιήθηκε, ώστε να καλύπτει σήμερα τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας αλλά και χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου