Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΨΥΧΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ . Αμετακίνητο το Ισραήλ στο θέμα των εποικισμών ,

Στις ΗΠΑ οδεύει ο Νετανιάχου, αμετακίνητος για τον εποικισμό της Ιερουσαλήμ


Την Τρίτη στο Λευκό Οίκο.

Σε προκλητική γραμμή εμμένει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, διαμηνύοντας λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ότι δεν θα αναστείλει τον εποικισμό στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσεκλήθη την Τρίτη στο Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στη σκιά της διπλωματικής κρίσης.

Την πρόσκληση επέδωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή στη Μέση Ανατολή για συναντήσεις με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία. Η επίσκεψη Μίτσελ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ακυρώθηκε στη δίνη της διπλωματικής σύγκρουσης.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναχωρεί το βράδυ της Κυριακής για την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης για να εκφωνήσει ομιλία στην ετήσια συνόδο του φιλο-ισραηλινού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Λευκό Οίκο κλήθηκε την Τρίτη για να βρεθεί για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω με τον Μπαράκ Ομπάμα μετά τη διπλωματική κρίση.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ χτύπησαν «κόκκινο» εξαιτίας των σχεδίων για την κατασκευή άλλων 1.600 κατοικιών σε οικισμό εποίκων στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ανακοίνωση εξελήφθη ως προσβολή από την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς έγινε ενόσω βρισκόταν στο Ισραήλ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να σηματοδοτήσει την έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων.

Ακολούθησαν σκληρές δηλώσεις εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία εν συνεχεία επιχείρησε να υποβαθμίσει την ένταση βεβαιώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις είναι αδιάρρηκτες και διατηρείται η απόλυτη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Για «ακλόνητες σχέσεις» μίλησε την Κυριακή και ο Τζορτζ Μίτσελ συναντώντας τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, προτού περάσει την πόρτα του γραφείου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει στη σκληρή γραμμή λέγοντας ότι δεν πρόκειται να περιοριστεί η κατασκευή νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ -αξίωση της κυβέρνησης Ομπάμα, καθώς και του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) που συνεδρίασε την Παρασκευή στη Ρωσία.

Μιλώντας λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος να διευρύνει την ατζέντα των έμμεσων συνομιλιών με τους Παλαιστινίους για να συμπεριληφθούν και τα ζητήματα-κλειδιά της διαμάχης. Αρχικώς είχε αποκλείσει από την έμμεση διαπραγμάτευση το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τα οριστικά σύνορα και την τύχη των Παλαιστινίων προσφύγων.

Με την άρνηση να ματαιώσει τα εποικιστικά σχέδια ο Νετανιάχου αψηφά τις ΗΠΑ, αλλά όπως μεταδίδει το Associated Press σε εμπιστευτική τηλεφωνική συνομιλία με την Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως πρότεινε κάποια άλλα βήματα που οδήγησαν την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ να μιλήσει για «χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση» και να στείλει πίσω στην περιοχή τον Τζορτζ Μίτσελ.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι -οι οποίοι θέλουν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους- αντιδρούν στην επέκταση του εποικισμού και αρνούνται να επιστρέψουν στις έμμεσες συνομιλίες -οι οποίες ουσιαστικά δεν πρόλαβαν καν να αρχίσουν- εάν δεν ματαιωθεί το νέο εποικιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου