Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η Κλίντον προειδοποιεί το Ισραήλ για «δύσκολες» επιλογές .

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει «δύσκολες αλλά απαραίτητες επιλογές» στο δρόμο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή καθώς η τρέχουσα κατάσταση με τους Παλαιστινίους δεν είναι βιώσιμη, σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο για καμία πλευρά. Υπόσχεται μόνο βία και ανεκπλήρωτες προσδοκίες», αναμένεται να δηλώσει η Κλίντον , σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας της που δημοσιοποιήθηκαν λίγο πριν την εκφώνησή της ενώπιον μελών του εβραϊκού λόμπι AIPAC.

«Υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Ένας δρόμος που οδηγεί προς την ασφάλεια και την ευημερία για όλους τους λαούς της περιοχής. Θα απαιτήσει από όλες τις πλευρές – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ – να ακολουθήσουν δύσκολες αλλά απαραίτητες επιλογές», όπως αναμένεται να πει.

«Η εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ είναι περισσότερο από πολιτική θέση για εμένα. Είναι προσωπική δέσμευση από την οποία δεν θα παραιτηθώ ποτέ», θα επισημάνει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι καθήκον των ΗΠΑ «να λένε την αλήθεια όταν πρέπει» και προτρέποντας το Ισραήλ να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει η διαμάχη με τους Παλαιστίνιους, η οποία «απειλεί το μακροπρόθεσμο μέλλον του Ισραήλ ως ασφαλές και δημοκρατικό εβραϊκό κράτος».

Οι δηλώσεις της κ. Κλίντον γίνονται εν μέσω διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ σχετικά με τα σχέδια για την ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου