Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Γιούνκερ: «Η ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα» .

«Στην περίπτωση που οι αγορές αρνηθούν να πειστούν από το πρόγραμμα της Ελλάδας, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στη χώρα».


H Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της πτώχευσης, και «η ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και, κατά τη γνώμη του, δεν θα χρειαστεί βοήθεια.

Ωστόσο, τόνισε ότι η ευρωζώνη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να συνδράμει την Ελλάδα και εάν η κρίση συνεχιστεί, τότε η ευρωζώνη θα πρέπει να αναπτύξει έναν ειδικό μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας, οποίος θα βασίζεται σε διμερή πλατφόρμα βοήθειας.

Κατά τον κ. Γιούνκερ, δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά πάντως θεωρεί εφικτή τη λύση μιας συνδυασμένης διμερούς βοήθειας από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.

«Στην περίπτωση που οι αγορές αρνηθούν να πειστούν από το πρόγραμμα της Ελλάδας, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στη χώρα», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι δεν είναι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι σύμφωνοι με την προοπτική στήριξης της Ελλάδας –θέση που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η πρόταση αποβολής μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση σύστασης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που κατέθεσε η Γερμανία. Όπως τόνισε, μόλις μια χώρα αποβληθεί από την ευρωζώνη, θα βρεθεί στο έλεος των χρηματοοικονομικών αγορών.

Βεστερβέλε: Η βοήθεια θα μείωνε τις πιέσεις προς την Ελλάδα

Εξάλλου, την αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη γερμανική ή ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίντο Βεστερβέλε, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε τις πιέσεις στη χώρα για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει.

«Δείχνουμε πολιτική αλληλεγγύη, αλλά η Γερμανία ή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βάλει χρήματα στο τραπέζι, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας πως η χώρα του θα πρέπει να κοιτάξει το συμφέρον των πολιτών της.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου