Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ : ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ .

Ευρεία και καθαρή νίκη των Σοσιαλιστών


Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ανέλαβε την ευθύνη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό

Ο χθεσινός δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαίωσε την πολιτική ήττα του Νικολά Σαρκοζί. Η ελαφρώς αυξημένη προσέλευση στις κάλπες -η αποχή έφτασε στο 49-49,5%% έναντι 53,65% στον πρώτο γύρο- δεν στάθηκε αρκετή για να αντιστρέψει την εικόνα και να σώσει την κυβερνώσα παράταξη, η οποία φαίνεται ότι χάνει τις 21 από τις 22 περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας (πλην αποικιών), δηλαδή μία περισσότερη από ό,τι στις περασμένες εκλογές.

Σύμφωνα με τα exit polls τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, στις 9 ώρα Ελλάδας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα -που είχε έρθει σε συμφωνία με τους Οικολόγους-Πράσινους στις περισσότερες περιφέρειες- φέρεται να κερδίζει ποσοστό της τάξης του 50%-54%, ενώ το κυβερνών UMP βρίσκεται πολύ πιο πίσω, με 33,5-37%. Ο Σαρκοζί κατάφερε απλώς να διατηρήσει τον έλεγχο της Αλσατίας, μη επιτρέποντας έτσι στους Σοσιαλιστές να ισχυριστούν ότι κατήγαν ολοκληρωτική νίκη.
Εντάσεις

Αναμφίβολα, το διάστημα μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2012 είναι πολύ μεγάλο και αρκεί για να ανατρέψει τα δεδομένα. Πλέον, όμως, είναι αλήθεια ότι ο Σαρκοζί δεν είναι ο άφθαρτος και δυναμικός πολιτικός που ξεπερνούσε άνετα όλα τα εμπόδια, με τη βοήθεια των ΜΜΕ και των επιχειρηματιών φίλων του -πολύ περισσότερο που αρκετοί προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα θα σφραγιστεί από μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, οι οποίες θα δοκιμάσουν τη δική του αντοχή και τη συνοχή της κυβέρνησης.

Ήδη, για αύριο, το συνδικάτο της CGT (πρόσκειται στο ΚΚ Γαλλίας) έχει προαναγγείλει σειρά κινητοποιήσεων με στόχο να διαμαρτυρηθεί για τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Επιπλέον, η χθεσινοβραδυνή κίνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν να αναλάβει την ευθύνη για την εκλογική ήττα ενδεχομένως προμηνύει εξελίξεις και στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς.

Εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και σε ένταση της αμφισβήτησης του Σαρκοζί -άλλωστε, πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως οι Γάλλοι προτιμούν τον Φιγιόν αντί του Σαρκοζί για υποψήφιο στις προεδρικές του 2012.

Αλλά και το στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς, ειδικά δε η υπό την Μαρτίν Ομπρί ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οφείλει να βγάλει σοβαρά συμπεράσματα από τη χθεσινή αναμέτρηση. Ήδη, ο «Πράσινος» Ντανιέλ κον Μπεντίτ, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, είχε δηλώσει ότι οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ελπίδες να ξαναδούν εξουσία μόνοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου