Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΙΡΑΚ .

«Όχι» στην επανακαταμέτρηση ψήφων λέει η εκλογική επιτροπή του Ιράκ


Προηγείται ο Ιγιάντ Αλάουι

Αρνείται την επανακαταμέτρηση ψήφων η εκλογική επιτροπή του Ιράκ, αίτημα που είχε εκφράσει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ-Μαλίκι. Προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου διαθέτει ο πρώην πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι.

Αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι μία επανακαταμέτρηση των ψήφων δεν μπορεί να γίνει και δε θα είχε καμία χρησιμότητα.

«Δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί, δεν μπορούμε να αρχίσουμε από την αρχή και να μετρήσουμε τις ψήφους χειροκίνητα» δήλωσε στο αραβικό BBC ο Σαάντ ελ-Ράουι, μέλος της Ανώτατης Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής (IHEC).

«Δε λέμε ότι είναι αδύνατο» πρόσθεσε «αλλά θα απαιτούσε πολύ χρόνο».

«Υπάρχουν περισσότερα από 50.000 εκλογικά τμήματα και 350.000 στελέχη της εκλογικής επιτροπής. Θέλουν να ξαναστείλουμε όλες τις κάλπες πίσω στους σταθμούς και να ανακαλέσουμε όλους τους αξιωματούχους;» δήλωσε.

Αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής έχουν πάντως δηλώσει ότι σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου θεωρηθεί ότι σημειώθηκαν λάθη ή παρασπονδίες, θα μπορούσε να γίνει επανακαταμέτρηση.

Τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, δείχνουν ότι η Συμμαχία για το Κράτος Δικαίου (AED) του Μαλίκι υπολείπεται περίπου 11.000 ψήφους από το Ισλαμικό Μπλοκ του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι.

Λίγο αφού έχασαν το προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές οι υποψήφιοι του συνδυασμού του Μαλίκι άρχισαν να κατηγορούν την εκλογική επιτροπή ότι διέπραξε νοθεία στην καταμέτρηση. Αντίστοιχα, προτού το κόμμα του Αλάουι πάρει το προβάδισμα, οι καταδίκες για νοθεία προέρχονταν κυρίως από το Ισλαμικό Μπλοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου