Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ! Νέα πρόκληση στο Φαρμακονήσι .

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο οι Τούρκοι. Με απειλητικές προειδοποιήσεις καθημερινά μέσω των ραντάρ ή με επικίνδυνες προσεγγίσεις πολεμικών αεροσκαφών τους προσπαθούν να εμποδίσουν με απώτερους στόχους τις περιπολίες που πραγματοποιεί, στο πλαίσιο και της Frontex, ελικόπτερο του Λιμενικού τύπου «Dauphin 2» στις ακριτικές μας περιοχές, ειδικά στα Δωδεκάνησα και τη Σάμο, για τον εντοπισμό δουλεμπορικών πλοιαρίων.

Οι επικίνδυνες παρενοχλήσεις του ελικοπτέρου άρχισαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ενώ αυτό περιπολούσε ΒΑ του Φαρμακονησίου και εντός του ελληνικού FIR, από χειριστές τουρκικών ραντάρ, που ζητούσαν από τον πιλότο «να εγκαταλείψει την περιοχή γιατί ανήκει στον τουρκικό εναέριο χώρο»(!)

Οι παρενοχλήσεις καταγράφηκαν και το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα διαμαρτυρίας, αλλά δύο μέρες μετά το ίδιο ελικόπτερο του Λ.Σ. ενώ πετούσε 200 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι παρενοχλήθηκε αυτή τη φορά από δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία αποχώρησαν όταν έσπευσαν προς αναχαίτιση δύο ελληνικά μαχητικά F-16.

Παρ' ότι ακολούθησαν νέα διαβήματα προς την Αγκυρα, οι προκλήσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο το πρωί με τρεις προειδοποιητικές κλήσεις -μέσω του τουρκικού ραντάρ Dats- προς το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το Φαρμακονήσι, όπου είχε εντοπίσει λέμβο με λαθρομετανάστες. Και αυτή τη φορά η πρόκληση συνοδευόταν από τον γελοίο ισχυρισμό της δήθεν «παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου»...

Χθες το πρωί, οι Τούρκοι έστησαν το ίδιο σκηνικό παρενοχλώντας ηλεκτρονικά στις 06.40 το ελικόπτερο και λίγο αργότερα, ενώ πετούσε βόρεια του Φαρμακονησίου εντός του ελληνικού FIR, το πλησίασαν προκλητικότατα -σε απόσταση μικρότερη των 350 μέτρων- δύο τουρκικά μαχητικά F-16, κίνηση που σύμφωνα με τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών συνιστά πρακτικά προσομοίωση κατάρριψης.

Ο πιλότος του ελικοπτέρου συνέχισε κανονικά την αποστολή του, αφού ειδοποίησε τη βάση του για την παρουσία των δύο τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία συνέχιζαν τις προκλήσεις.

Οταν εμφανίστηκαν δύο ελληνικά μαχητικά «Μιράζ 2000», τα οποία προσέγγισαν σε πολύ μικρή απόσταση τα τουρκικά F-16, κατέφυγαν στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου