Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Δρούτσας: «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα υπόδειγμα της Ευρώπης» .

Συνέντευξή του αν. υπ. Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα στο αυστριακό περιοδικό «Προφίλ».

Την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο», «χώρα υπόδειγμα» της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και τις ίσες ευκαιρίες, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του, στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικοοικονομικού περιοδικού «Προφίλ».

Απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων των συντακτών του περιοδικού, Γκιούντερ Μιούλερ και Βαλερί Πρασλ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός παρουσιάζει τις θέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στα θέματα, που σχετίζονται με αυτή, όπως διαφθορά, γραφειοκρατία, αμυντικές δαπάνες, αλλά και για τη στάση του διεθνούς Τύπου και των εταίρων.

Όπως σημειώνει ο κ. Δρούτσας, «δεν επιτρέπεται να δαιμονοποιείται η Ελλάδα» και είναι γεγονός ότι σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης υπάρχει, αντί αντικειμενικής κριτικής, πολεμική. Ακόμη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η ψυχολογική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες, που αισθάνονται πως πλήττονται από σκληρά μέτρα και αντί αναγνώρισης των θυσιών τους, βλέπουν με πικρία, να αντιμετωπίζονται μόνον με κριτική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτημα για το ύψος των αμυντικών δαπανών, σημειώνει ότι καθημερινά γίνονται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα, ενώ η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και το πρόσφατο παρελθόν (εισβολή στην Κύπρο) αναγκάζουν τη χώρα να βρίσκεται σε απόλυτη στρατιωτική ετοιμότητα.

Συμπληρώνει, δε, πως σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκές Ένωσης και βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με παράνομη μετανάστευση, γεγονός δεν επιτρέπει μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Ο κ. Δρούτσας αντικρούει κατηγορηματικά, ως μη σοβαρές και ως ενισχύουσες την πολεμική απέναντι στην Ελλάδα, προτάσεις Γερμανών πολιτικών για πωλήσεις ελληνικών ακατοίκητων νησιών, ή έργων Τέχνης.

Επιπλέον, αξιολογεί ως «λογική και κατανοητή» τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού εξαιτίας των μέτρων, τα οποία, όμως «είναι απολύτως αναγκαία και αφορούν όλους, και τους πολιτικούς, για τους οποίους από τον πρωθυπουργό και προς τα κάτω υπάρχει μείωση 20% σε μισθούς».

«Σημαντικότερα είναι τα μέτρα αναδιάρθρωσης του διοικητικού συστήματος της χώρας, που θα μειωθεί από τα πέντε σε τρία επίπεδα, κάτι που θα έχει ως επακόλουθο ένα τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης στη διοίκηση», υπογραμμίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, ενώ κατηγορηματικά τονίζει πως η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε, ούτε και πρόκειται να ζητήσει, άμεση οικονομική βοήθεια. «Εκείνο που μόνον ζητά είναι η εγγύηση, από πλευράς εταίρων της ΕΕ, ώστε να μειωθούν και πάλι τα επιτόκια και να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι δεν επιτρέπεται να παίζουν μαζί της», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά το «αξίωμα» «η γραφειοκρατία οδηγεί στη διαφθορά», ο κ. Δρούτσας δηλώνει πως «έως τώρα έλειπε η πολιτική βούληση για την εξάλειψη των κακώς κειμένων, η νέα ελληνική κυβέρνηση προωθεί διαρθρωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις με μια σειρά μέτρων, όπως την κάλυψη των θέσεων δημοσίων υπαλλήλων στο μέλλον, με ανοικτές διαδικασίες, ενώ στοχεύει στο θέμα της διαφάνειας και των ίσων ευκαιριών, στοχεύει στο να καταστήσει την Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» χώρα-υπόδειγμα της Ευρώπης.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα πώς ήταν δυνατή η απόκρυψη της καταστροφικής κατάστασης στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, ο κ. Δρούτσας αναφέρει ότι η τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή χειρίστηκε κατά διαφορετικούς τρόπους τούς κανόνες προϋπολογισμού, ιδιαίτερα στον τομέα των αμυντικών δαπανών, και για τον λόγο αυτό το έλλειμμα στον προϋπολογισμό εμφανιζόταν χαμηλότερο. Μετά την ανάληψη από τη νέα κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι το έλλειμμα ήταν περισσότερο από το διπλάσιο εκείνου που αναμενόταν, «γεγονός, που δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου