Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Δίκη Αμερικανού στη Βόρεια Κορέα .

Σε δίκη παραπέμπει η Βόρεια Κορέα 29χρονο Αμερικανό με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, ενώ εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις για επανάληψη των συνομιλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό.


Η Βόρεια Κορέα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο άνδρας ονομάζεται Αϊτζαλον Μάχλι Γκόμες και κατάγεται από τη Βοστώνη, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας μετέδωσε ότι επιβεβαιώθηκε το έγκλημά του, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση.

Η ανακοίνωση της διεξαγωγής της δίκης συμπίπτει χρονικά με την κλιμάκωση των πιέσεων που ασκεί η Ουάσιγκτον στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να τερματίσει το διάρκειας ενός έτους μποϊκοτάζ των συνομιλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό, με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ελάχιστες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Πληροφορίες από τη Νότια Κορέα κάνουν λόγο για έναν άνδρα που εισήλθε στη Βόρεια Κορέα επειδή δεν ήθελε πλέον να ζει στον καπιταλιστικό κόσμο. Ο άνδρας εικάζεται ότι είναι ο αμερικανός υπήκοος που η Βόρεια Κορέα κρατάει από τον Ιανουάριο και φέρεται να εισήλθε στη χώρα από την Κίνα, ανέφεραν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.

Σε αντίστοιχες προηγούμενες περιπτώσεις, η Βόρεια Κορέα είχε απελευθερώσει Αμερικανούς μερικούς μήνες μετά τη σύλληψή τους. Στις αρχές Μαρτίου η Βόρεια Κορέα επέτρεψε σε διπλωμάτες από τη Σουηδία, η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη χώρα -με την οποία η Ουάσινγκτον δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις- να επισκεφθούν τον αμερικανό υπήκοο που κρατείται από την αρχή του έτους.
(πηγή Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου