Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΜΕΙΚΤΗ ΛΥΣΗ Ε. Ε. ΚΑΙ ΔΝΤ ΠΡΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΩΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ !

Το σενάριο της μεικτής χρηματοδότησης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ κερδίζει καθημερινά έδαφος στους κύκλους των Βρυξελλών εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, είχε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή επαφές με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπουί, για να δηλώσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε μια συνδυαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, την οποία προκρίνει και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ

Κοινοτικοί κύκλοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι σήμερα ή αύριο θα ξεκαθαρίσει τη στάση του και το Βερολίνο, που ως γνωστόν μέχρι χθες απέκλειε την ενεργοποίηση του ΔΝΤ προβάλλοντας μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, αλλά τώρα έχει αρχίσει ν’ αλλάζει στάση.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα απειλούνταν με παύση πληρωμών, θα δεχόταν βοήθεια με διμερή τρόπο από τα κράτη ή ακόμα θα μπορούσε να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η κυρία Μέρκελ άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι θα δεχόταν έναν μηχανισμό διμερούς ή και μεικτής ακόμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, σημειώνοντας όμως ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν απαραίτητο». Η καγκελάριος θεωρεί μάλιστα ότι η απόφαση γι’ αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

«Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι’ αυτόν τον λόγο θα συμβούλευα να μη δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης», είπε.

Στην εγχώρια, άλλωστε, αγορά κυκλοφορεί το σενάριο ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προσφύγει τις επόμενες μέρες στις αγορές μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 10-15 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μπαρόζο, από την πλευρά του, κάλεσε τους ηγέτες όλων των μελών της ΕΕ να εγκρίνουν «το ταχύτερο δυνατόν» τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, «για να χρησιμοποιηθεί, αν παραστεί η ανάγκη».

Αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για ταχεία και συντονισμένη βοήθεια προς την Ελλάδα, λέγοντας πως τα «χρηματοοικονομικά μέτρα στήριξης μπορεί να υλοποιηθούν σύντομα, αλλά συνεπάγονται αυστηρές υποχρεώσεις».

Με τη Γαλλία και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τάσσονται κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι μέσα στην εβδομάδα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα εντατικοποιηθούν, ώστε να υπάρξει μια αρχική συμφωνία πριν από το δείπνο των αρχηγών κρατών το βράδυ της Πέμπτης.

Σίλβιο

Απόλυτη στήριξη στην Αθήνα

«Ναι» στην παροχή βοήθειας από τους Ευρωπαίους στους Ελληνες, λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μιλώντας χθες στο Reuters, δήλωσε ότι η Ιταλία είναι «απολύτως υπέρ» της στήριξης της Αθήνας. Πρόσθεσε, όμως, ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πει αν η ελληνική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.


«Τα παράπονα δεν βοηθούν»

«Η σιωπή είναι χρυσός». Αυτό το μήνυμα στέλνει προς τον Ελληνα πρωθυπουργό η Wall Street Journal, που ζητεί από τον Γ. Παπανδρέου να σταματήσει τα παράπονα σχετικά με έλλειψη υποστήριξης από τα κράτη της Ευρωζώνης και τους υπαινιγμούς ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς με τον τρόπο αυτό καθιστά τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους δυσκολότερη.

Η WSJ αναφέρει σε άρθρο της ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει «κομφούζιο» βάλλοντας κατά των κερδοσκόπων, των hedge funds και των «βάρβαρων» επιτοκίων που δανείζεται, κάτι το οποίο δεν τη βοηθά καθόλου στη μείωση των spreads, σε μία περίοδο μάλιστα που χρειάζεται να επανεκδώσει 22 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Συστήνει, λοιπόν, στον Ελληνα πρωθυπουργό να σταματήσει να προκαλεί σύγχυση με το τι έχει ανάγκη η Ελλάδα και να χαιρετήσει τη λύση τής από κοινού βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ, ώστε να αποφύγει και το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει η βοήθεια μόνο από το ΔΝΤ.

 
Ανάγκη να υπάρξει αξιολόγηση από εκτ

«Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ», δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κ. Πέτρος Χριστοδούλου, κατά τον οποίο το τέλος του 2010 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία.

Τότε, όπως εξηγεί, θα είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η αξιολόγηση στην κατηγορία Α- από ΒΒΒ+ που αρκεί σήμερα. Ωστόσο, προσθέτει ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ, η ΕΚΤ δεν πρέπει να βασιστεί μόνο σε μεμονωμένους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και σε μια ομάδα αναλυτών οι οποίοι αποφασίζουν εάν το κρατικό χρέος δικαιούται αναχρηματοδοτήσεις από την ΕΚΤ ή όχι. «Θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία αξιολόγησης την οποία θα κάνει μόνη της η ΕΚΤ», σημειώνει.

Αναφορικά με τον φετινό δανεισμό της χώρας, ο κ. Χριστοδούλου υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, μετά και την τελευταία πετυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου και την εισροή χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει 23 δισ. αλλά μόνο 16 δισ. ευρώ.

Μαζί μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περιοδεία προς αναζήτηση επενδυτών σε ΗΠΑ, Περσικό Κόλπο και Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου