Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Να σταματήσει «αμέσως» τη λογοκρισία ξένων μέσων απαιτεί από το Ιράν η ΕΕ .

Το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ απαίτησε τη Δευτέρα από την Τεχεράνη να «σταματήσει αμέσως» τη λογοκρισία του Διαδικτύου και τις ηλεκτρονικές παρεμβολές στις δορυφορικές μεταδόσεις ξένων μέσων, προειδοποιώντας εμμέσως ότι αν αυτό δεν γίνει θα υπάρξουν αντίμετρα.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον. Με κοινή επιστολή τους προς την κ. Αστον την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν αυστηρότερα όρια στην εξαγωγή τεχνολογίας στο Ιράν η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παρεμβολές ή για ηλεκτρονική λογοκρισία.

Το έγγραφο στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών δεν απέχει πολύ από το προσχέδιο του κειμένου που διέρρευσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο τελικό κείμενο, η ΕΕ «καλεί τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τις παρεμβολές στις δορυφορικές μεταδόσεις και τη λογοκρισία του Διαδικτύου και να βάλουν τέλος σε αυτή την ηλεκτρονική παρεμβολή».

Η Ένωση «είναι αποφασισμένη να επιδιώξει την επίλυση αυτών των θεμάτων και να δράσει με την προοπτική να βάλει τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση», αναφέρει το κείμενο σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ιρανική κυβέρνηση συστηματικά μπλοκάρει τις μεταδόσεις ξένων δικτύων, όπως τις εκπομπές του BBC στην περσική γλώσσα, και λογοκρίνει εκτεταμένα το «πολιτικά ακατάλληλο» διαδικτυακό περιεχόμενο. Δεκάδες δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες συνελήφθησαν μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που οργάνωσε πέρυσι η αντιπολίτευση.

Σχεδόν 70 ξένοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί που μεταδίδονται μέσω του δορυφόρου Eutelsat σταμάτησαν να φτάνουν στο Ιράν στις 11 Φεβρουαρίου, επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, επισημαίνει το κείμενο των Βρυξελλών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαίας υπουργού Εξωτερικών δήλωσε ότι η βαρόνη Αστον «μαζί με τις χώρες-μέλη είναι έτοιμοι να προβούν στα απαραίτητα βήματα που θα συνοδεύσουν τις διαδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έχουν αναγνωρίσει το Διαδίκτυο ως βασικό εργαλείο για την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα.

Βέβαια το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αν και η ΕΕ έχει επανηλλειμμένα δηλώσει ότι θα περιμένει τη λήψη κυρώσεων από τον ΟΗΕ, η υπομονή των Βρυξελλών φαίνεται να εξαντλείται λόγω του ενδεχόμενου βέτου που θα μπορούσαν να ασκήσουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας η Κίνα και η Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως πλησιάζει η στιγμή για την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου