Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Το διαδίκτυο απειλεί τα είδη προς εξαφάνιση .

Το διαδίκτυο έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα είδη προς εξαφάνιση, εκτιμά συνάντηση οικολόγων στη Ντόχα του Κατάρ.


Οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι το διαδίκτυο το έχει κάνει ευκολότερο από ποτέ άλλοτε να αγοράσει κανείς και να πωλήσει “προϊόντα” από ζωντανά λιονταράκια, σε γούνες πολικών αρκούδες μέσω συνομιλιών και διαδικτυακών δημοπρασιών.

Κατά τη διάσκεψη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (Cites), που αποτελείται από 175 κράτη, πολλές προτάσεις για μεγαλύτερη προστασία στα απειλούμενα είδη, δεν έγιναν δεκτές.

Αυτήν την εβδομάδα οι συμμετέχοντες θα ψηφίσουν για αλλαγές στο εμπόριο ελεφαντόδοντα.

"Το διαδίκτυο έχει καταστεί ο κυρίαρχος παράγοντας στο παγκόσμιο εμπόριο των προστατευόμενων ειδών", δήλωσε ο Paul Todd του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (International Fund for Animal Welfare) στο Associated Press.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι χιλιάδες είδη προς εξαφάνιση εμπορεύονται στο διαδίκτυο καθώς οι αγοραστές και πωλητές επωφελούνται από τη δυνατότητα ανωνυμίας που προσφέρει ο παγκόσμιος ιστός.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί. Η μεγαλύτερη αγορά θεωρούνται οι ΗΠΑ, ενώ μεγάλο ρόλο παίζουν η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και η Αυστραλία.

Την Κυριακή οι αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης όλων των διεθνών συναλλαγών στο σπάνιο είδος ιρανικής σαλαμάνδρας, Kaiser's.

Ωστόσο, οι περισσότερες προσπάθειες για απαγόρευσης της εμπορίας πολικών αρκούδων, κυανόπτερου τόνου και σπάνιων κοραλλιών έχουν αποτύχει, σύμφωνα με το BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου