Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Στην Αθήνα ο Ερντογάν

Σύσταση συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και 17 υπουργών, την επίσπευση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα για τα μέσα Μαΐου, την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο και την εφαρμογή 5 ακόμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο ανακοίνωσαν οι, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου το πρωί της Πέμπτης στην Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά έτεινε το ζήτημα των υπερπτήσεων σε κατοικημένα νησιά και των πολεμικών πλοίων που φτάνουν έξω από το Σούνιο, τονίζοντας ότι το μοναδικό θέμα στο Αιγαίο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

"Ειλικρινή μας επιθυμία -τόνισε ο κ. Δρούτσας- είναι η ανάπτυξη σχέσεων πραγματικής καλής γειτονίας με την Τουρκία. Είναι προφανές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή την προσπάθεια, για αυτόν τον στόχο είναι ο σεβασμός της εθνικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά και ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου".

Στον αντίποδα ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις λέγοντας ότι δύο γείτονες δεν εγκαταλείπουν το ίδιο στενό όταν έχουν προβλήματα ενώ μίλησε με ενθουσιασμό για το όραμα της Άγκυρας για ελληνοτουρκική συνεργασία.

"Προβλέπουμε σε αυτό το επίπεδο -ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου- και σε αυτό το φάσμα μια πλήρη ελληνοτουρκική συνεργασία. Για την προώθηση και την συνέχιση της συνεργασίας εμείς οι δύο ΥΠΕΞ προβλέπουμε τουλάχιστον δύο συναντήσεις ετησίως για την πορεία των εξελίξεων που σημειώνονται. Και το λιγότερο μια φορά το χρόνο συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών γι' αυτό το συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου".

Την ίδια ώρα στην Αθήνα το ΚΚΕ και ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις για όσα συναποφασίστηκαν.

"Ειδικά αυτή την περίοδο -αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ- που είναι επιδίωξη του ΝΑΤΟ να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχότου όλοτο Αιγαίο, η επίσπευση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και η επιτάχυνση των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας για το Αιγαίο, πρέπει να ανησυχήσει και τους δύο λαούς".

Για "πρόσθετους πονοκεφάλους" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θέλω να ελπίζω ότι εκτός από κουβέντα που είναι χρήσιμη να γίνεται, δεν θα υπάρξουν αμέσως δεσμεύσεις οι οποίες θα μας δημιουργήσουν πρόσθετους πονοκεφάλους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου