Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το διαστημόπλοιο Cryosat-2 θα μελετήσει τους πάγους

Τους πάγους που καλύπτουν τους πόλους της γης αναμένεται να μελετήσει το διαστημόπλοιο Cryosat-2 που θα τεθεί σήμερα σε τροχιά.

Οι αναλύσεις του διαστημόπλοιου θα βοηθήσουν τους ερευνητές να μετρήσουν πώς το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει τα ρεύματα των ωκεανών, το επίπεδο της θάλασσας και το κλίμα του πλανήτη.

Ο καθηγητή Ντάνκαν Γουίνγκαμ από το University College ηγείται της αποστολής του διαστημόπλοιου που και κατασκευάστηκε στη Γερμανία τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Το ραντάρ του έχει δύο κεραίες. Ακούγοντας την ηχώ του ραντάρ, το όργανο μπορεί να αισθανθεί πολύ καλύτερα το σχήμα του υποθαλάσσιου πάγου, στέλνοντας πίσω πιο αξιόπιστες πληροφορίες για τις πλαγιές και κορυφογραμμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δορυφόρων μέχρι σήμερα, η επιφάνεια του αρκτικού πάγου έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 11,2% ανά δεκαετία, με τις μετρήσεις τον θερμότερο μήνα, Σεπτέμβριο και 2,6% ανά δεκαετία με τις μετρήσεις τον ψυχρότερο μήνα, Μάρτιο.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει υποβρύχια εκτιμούν ότι οι πάγοι ενδέχεται να έχουν μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1960 και του 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου