Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Eurostat: Πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που αφορούν στις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Η ελληνική οικονομία καλείται να κερδίσει το στοίχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής - μαμούθ, χωρίς να βυθιστεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα τα νεώτερα στοιχεία της EUROSTAT για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν μηδενική, ενώ στην Ελλάδα είχαμε πτώση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 0,8%, με την ύφεση να διαμορφώνεται στο 2% στο σύνολο του έτους.

Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας στη διάθεση του τα διόλου ενθαρρυντικά στοιχεία για τις χορηγήσεις νέων δανείων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το οικονομικό επιτελείο συντονίζει τα βήματα του με τη Τράπεζα της Ελλάδας, για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών έτσι ώστε να φτάσει περισσότερο "ζεστό" χρήμα και στην αγορά.

Στη συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Γ. Προβόπουλο τέθηκε, κατ' αρχήν, επί τάπητος η κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος τη περασμένη χρονιά με χαρακτηριστικό την αύξηση των κόκκινων δανείων στο 7,7% δηλαδή στα περίπου 17,5 δισ. ευρώ, από 5% το 2008.

Όσον αφορά στη ρευστότητα, ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να διατηρήσει ανοικτό έως το τέλος Ιουνίου το αποκαλούμενο πακέτο των 28 δισ. ευρώ, από το οποίο οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα 17 δισ. ευρώ που απομένουν, τα οποία αφορούν σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και σε Ειδικά Ομόλογα που μπορούν να θέτουν ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κι ενώ η πολυπληθής αποστολή του ΔΝΤ άρχισε τη δουλειά της στην Αθήνα "ξεσκονίζοντας" μεταξύ άλλων τη δομή και λειτουργία του φορολογικού συστήματος, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τα αναπτυξιακά κίνητρα του φορολογικού νομοσχεδίου που βρίσκεται προς ψήφιση, αποσύροντας τις διατάξεις που δημιουργούν προβλήματα, όπως η παρακράτηση του 8%, για την οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου