Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Η Δράμα πρώτη στα κρούσματα καρκίνου στην Ελλάδα

Στη γνωστή ιστοσελίδα του facebook δημιουργήθηκε από πέρυσι μια ομάδα με την επωνυμία «Περίεργη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στη Δράμα! Απαιτούμε άμεση ερευνά!!». Την ομάδα αυτή την έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Φιλοπέλου από τη Δράμα και αυτό γιατί ο ίδιος στην οικογένειά του έχει θύματα αυτής της μάστιγας που λέγεται καρκίνος, αλλά και μ’ αφορμή του θέματος που είχε δημοσιευθεί πέρυσι το Μάϊο στην εφημερίδα «Τα Νέα» (Συγκεκριμένα 13 Μαϊου 2009), όπου ένας χάρτης έδειχνε την Κεντρική Μακεδονία να έχει τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα καρκίνου σ’ όλη την Ελλάδα (177 ανά 100.000 κατοίκους).

Το πιο ανησυχητικό στο ρεπορτάζ αυτό ήταν ότι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, που είναι ο καρκίνος, «προτιμάει» τη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία 30 ετών, καθώς πρώτη είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επίσης ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε από ρεπορτάζ κρατικού καναλιού, είναι ότι στη Δράμα βρέθηκαν δέκα επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες στο υπέδαφός της, χωρίς όμως να αποδεικνύεται ότι αυτές οι ουσίες οφείλονται στη συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου στη βόρεια Ελλάδα.

Μ’ αφορμή την ομάδα αυτή που δημιουργήθηκε στο facebook επισκεφθήκαμε το Γιώργο Φιλοπέλου στο χώρο του για να μας εξηγήσει τους λόγους, οι οποίοι τον παρακίνησαν να δημιουργήσει μια ομάδα σε μια ιστοσελίδα παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτό που μας είπε ο Γιώργος ήταν, ότι μόνο έτσι πίστευε πως θα μπορούσε να έρθει σε επικοινωνία και με άλλους ανθρώπους από τη Δράμα, οι οποίοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο, φίλο ή γνωστό που πάσχει ή που έπασχε από καρκίνο, ώστε να πειστεί ότι τα ρεπορτάζ αυτά που δημοσιεύονται είναι αληθή.

Αυτό δε αποδείχθηκε αποτελεσματικό, καθώς στην ομάδα εγγράφτηκαν μέχρι και σήμερα 2.582 μέλη, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις της ομάδος και από τις συζητήσεις μπορεί να καταλάβει κανείς ότι τα κρούσματα στη Δράμα είναι όντως πολλά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, μια στις τέσσερις οικογένειες στη Δράμα έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο που πάσχει από καρκίνο.

Ο Γιώργος μας είπε επιπλέον, πως με μια ασφαλίστρια που είχε συζητήσει το θέμα αυτό, του είπε πως έχει πολλά ασφαλιστήρια ζωής στη Δράμα, που τα έχουν κάνει για καρκινοπαθείς και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες από 25 έως 30 ετών, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Την είναι τελικά αυτό που προκαλεί τον καρκίνο στη Δράμα; Το Τσερνομπίλ; Οι αμιαντοσωλήνες στο υδρευτικό σύστημα; Οι χιλιάδες βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου που ρίχτηκαν στη Σερβία; Η διαρροή που λέγεται ότι υπάρχει στο εργοστάσιο του Κοζλοντούϊ της Βουλγαρίας; Το υπέδαφος της Δράμας που λέγεται ότι έχει μεγάλες ποσότητες ουρανίου; Η εξόρυξη των κοιτασμάτων μαρμάρου, όπου από κάτω βρίσκονται μεγάλες ποσότητες ουρανίου και εκτίθενται;

Αυτά και πολλά άλλα μπορεί να ακούσει κανείς στις συζητήσεις μεταξύ των δραμινών, οι οποίοι όσο περνά ο καιρός όλο περισσότερο ανησυχούν για την υγεία τους.

Αυτό που επιζητά ο Γιώργος Φιλοπέλου σαν κάτοικος και πολίτης της Δράμας είναι να βρεθούν τα αίτια, στα οποία οφείλονται αυτοί οι αριθμοί καρκίνου στο Ν. Δράμας, καθώς το αποτέλεσμα το βλέπουμε και είναι αξιοθρήνητο και μαζί με το Γιώργο επιπλέον 2.582 μέλη στην ομάδα επιζητούν το ίδιο.

Δηλαδή να ξεκινήσει έρευνα για να βρεθούν τα αίτια που οδηγούν δεκάδες συμπολίτες μας στον καρκίνο και την έρευνα αυτή θα πρέπει να τη χρηματοδοτήσει η πολιτεία ή η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα χημικών αναλυτών, επιστημόνων διάφορων και κατάλληλων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα εξετάσουν το υπέδαφος, το νερό, τον αέρα και όλα τα σχετικά στη Δράμα, ούτως ώστε να μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα και έπειτα αν θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό.

Τέλος, μπορεί να έχουμε πολλά προβλήματα στη Δράμα, όπως ανεργία, οικονομική δυσπραγία, υποβάθμιση της περιοχής και πολλά άλλα, όμως να μη ξεχνάμε πως όλα τα παραπάνω είναι άχρηστα, αν ο άνθρωπος που μπορεί να βρει λύσεις σ’ αυτά δεν έχει την υγεία του.

Πηγή:Εφημερίδα Ξυράφι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου