Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Σήμερα ο αγωγός North Stream

Οι αγωγοί Βόρειο Ρεύμα (North Stream), Νότιο Ρεύμα (South Stream) και Ναμπούκο (Nabucco) πρόκειται να εφοδιάζουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο. Όμως, ο μόνος από αυτούς που θα αρχίσει να κατασκευάζεται σύντομα είναι ο Νορθ Στριμ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, αύριο πρόκειται να εγκαινιαστεί.

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή, αναμένεται να γίνει στο Βίμποργκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ρωσίας - Φιλανδίας, η τελετή των εγκαινίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό του κόσμου, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, που θα εφοδιάζει την κεντρική Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Βαλτικής.

Το τελευταίο εμπόδιο, ώστε να εγκριθούν και οι περιβαλλοντικές μελέτες κατασκευής του αγωγού, ήταν η... ρέγγα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ορισμένοι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να στήσουν ξανά μια ιστορία «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ». Δηλαδή, ψάρια εναντίον του πιο φιλόδοξου έργου των τελευταίων δεκαετιών: ρέγγα versus Νορθ Στριμ.

Πάντως, το ότι ο αγωγός «Βόρειο Ρεύμα» βγήκε νικητής από τη διαμάχη αυτή αλλά και από την
κόντρα του με τους άλλους αγωγούς οφείλεται - ως ένα βαθμό - και στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος προΐσταται πλέον του εποπτικού συμβουλίου του ρωσικού κολοσσού ενέργειας Γκάσπρομ, ο οποίος και θα κατασκευάσει τον αγωγό.

Είναι χαρακτηριστικά, άλλωστε, τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Σρέντερ όταν ήταν ακόμα καγκελάριος: «Η κατανάλωση θα αυξηθεί και γι΄ αυτό είναι λογικό να επιδιώκουμε (σ.σ.: ως ΕΕ) την πρόσβαση στο σημαντικότερο προμηθευτή. Κι αυτός είναι, είτε το θέλουμε, είτε όχι, η Ρωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου