Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

"Ευρω - δάνειο" 20 με 25 δις ευρώ

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας με 25 δισ. ευρώ και ευνοϊκό επιτόκιο που διαμορφώνεται στο επιτόκιο των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights ή SDR), όπως ονομάζεται το νόμισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συν 3,5%. Εντονες φήμες στην Αθήνα ότι την Παρασκευή το απόγευμα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανακοινωθεί η προσφυγή της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πακέτο στήριξης κατά 1/3, δηλαδή αν το δάνειο "κλείσει" στα 25 δισ. ευρώ, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι 8,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,84%.

Σε ό,τι αφορά το ευρω-δάνειο συνολικά, με το επιτόκιο των SDR του ΔΝΤ να διαμορφώνεται στο 0,26% την Παρασκευή, αν προστεθεί και το συν 3,5% που αναφέρουν οι πληροφορίες, τότε η Ελλάδα θα δανειστεί με ένα επιτόκιο γύρω στο 3,75%.

Αυτή ακριβώς η ευνοϊκή προοπτική για το δανεισμό της Ελλάδας οδήγησε και στην ταχεία αποκλιμάκωση των ελληνικών spread (δηλαδή τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων) από το ιστορικό υψηλό των 462 μονάδων βάσης την Πέμπτη στις 392 μονάδες βάσης την Παρασκευή.

Η προοπτική ενός χαμηλότοκου ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα επέδρασε, ως αναμενόταν, ανακουφιστικά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέκαμψε δυναμικά με αιχμή τις μετοχές των τραπεζών.

Πηγές από τις Βρυξέλλες πάντως αναφέρουν ότι το ποσό και η διάρκεια ενός δανείου προς κάποια χώρα της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, θα εξαρτηθούν από τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Πάντως, η ίδια πηγή τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλύσει ένα πιθανό αίτημα της Ελλάδας, το ποσό που θα ζητήσει και τη χρονική διάρκεια του δανείου, ενώ υπενθύμισε ότι θα χρειαστεί απόλυτη συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης προκειμένου χορηγηθεί ένα τάτοιο δάνειο στην Αθήνα.

Τραπεζικοί κύκλοι απαντώντας σε ερωτήσεις της «H-Online» υποστήριξαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης που συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ειδικά μετά την σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Σε αντίθετοι περίπτωση, τονίζουν, η χώρα από Δευτέρα θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στο κόστος δανεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου