Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

«Περίεργη» υποβάθμιση από τη Fitch

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε την Παρασκευή ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται και νέα υποβάθμιση στο μέλλον, καθώς δυσκολεύουν τα πράγματα για τη χώρα.

Η Fitch έκοψε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ+", με αρνητικές προοπτικές. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος διατήρησε την αξιολόγηση για τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις ομολόγων με ρήτρα ξένου νομίσματος ως είχε, στο "F2".

Η υποβάθμιση αντανακλά την κλιμάκωση των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω επιδείνωσης των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη και εξαιτίας του αυξημένου επιτοκιακού κόστους. Αντανακλά επίσης της ανησυχία που υπάρχει και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής χρηματοδότησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεδομένης της αυξημένης μεταβλητότητας που παρατηρείται στις κεφαλαιαγορές.

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων δανεισμού, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας, θα δυσκολέψουν την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της, είτε πρόκειται για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος είτε για τη διατήρηση του δημοσίου χρέους οριακά πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2010 και 2011. Επιπλέον, οι πιέσεις που ασκούνται στο τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι η ανησυχία για την πορεία των δημοσιονομικών επηρεάζει πλέον και την ευρύτερη οικονομία.

Η Fitch αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά αυτή τη στιγμή, τονίζει, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να αναζητήσει βοήθεια στο εξωτερικό για να ενισχύσει την αξιοπιστία της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δωθούν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το μηχανισμό οικονομικής στήριξης της χώρας και το ρόλο του ΔΝΤ, ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, δεδομένου ότι θα χρειαστεί πολύ σύντομα να απευθυνθεί εκ νέου στις αγορές για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της.

Οι αρνητικές προοπτικές απεικονίζουν ακριβώς την ανησυχία που συνεχίζει να υπάρχει σε ό,τι αφορά τις προοπτικές βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης μεσοπρόθεσμα.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα είναι πολύ πιο δυσμενής από τις αντίστοιχες των έτερων οίκων αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της Moody's είναι 4 βαθμίδες καλύτερη από την αντίστοιχη της Fitch, ενώ της Standard & Poor's είναι 2 βαθμίδες ανώτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου