Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Αντιδρούν οι τραπεζίτες στα δημοσιεύματα για φυγή καταθέσεων

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας αναζητούν κυβερνητική στήριξη προκειμένου να αντισταθμίσουν την πίεση ρευστότητας, αποτέλεσμα της σημαντικής φυγής καταθέσεων τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Συγκεκριμένα, λέει ότι «η Εθνική Τράπεζα, η EFG Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς ζήτησαν πρόσβαση σε δανειακές εγγυήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ ειδικών ομολόγων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για δανεισμό από την ΕΚΤ».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τους δύο πρώτους μήνες του έτους, οι καταθέτες της χώρας μετέφεραν περίπου 10 δισ. ευρώ- ποσό αντίστοιχο του 4,5% των συνολικών καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος- εκτός Ελλάδος». Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι «οι μετακινήσεις αντανακλούν "την ανησυχία των πλούσιων Ελλήνων όσον αφορά τη φύλαξη των καταθέσεών τους εδώ, δεδομένης της αυξανόμενης αβεβαιότητας"», λόγια που αποδίδονται σε «τραπεζίτη στην Αθήνα».

Η απάντηση των ελληνικών τραπεζών

Την πεποίθηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και ισχυρό, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία επισήμαναν σήμερα με δηλώσεις τους ανώτατα στελέχη ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, δικαιολόγησαν τις εκροές καταθέσεων από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η όποια μείωση των καταθέσεων απεικονίζει τη συμπεριφορά του κοινού μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2010 και όχι τη σημερινή εικόνα».

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δυσμενούς εικόνας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για την αποπληρωμή υποχρεώσεων, την εξυπηρέτηση των εμπορικών τους αναγκών και την αποπληρωμή των εισαγωγών.

«Γι΄ αυτό», υπογράμμισαν οι τράπεζες, «η μεγαλύτερη μείωση έχει σημειωθεί στις εταιρικές καταθέσεις όψεως και όχι στις καταθέσεις ιδιωτών».

Τέλος, υποστήριξαν ότι οι εκροές κεφαλαίων δεν αποτελούν καθαρά ελληνικό φαινόμενο, ενώ ανέφεραν ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι εκτεθειμένα σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου