Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Οι μισές πενθήμερες εκδρομές έγιναν εκτός Ελλάδας


Λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά ήταν οι μαθητές που πήγαν πολυήμερη σχολική εκδρομή το προηγούμενο διάστημα, ενώ πλέον σχεδόν ένας στους δύο επιλέγει προορισμούς στο εξωτερικό, καθώς το κόστος δεν απέχει πολύ από τους παλιότερους δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις μαθητικές εκδρομές που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Παιδείας, η οικονομική κρίση και η ακρίβεια στην Ελλάδα επηρέασαν εφέτος και τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές των μαθητών και μάλιστα διπλά: η εφετινή χρονιά ήταν η χειρότερη για τους προορισμούς στην Ελλάδα.

Ενώ μόλις πριν από 5 χρόνια μέρη όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κρήτη επιλέγονταν από τη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών των Λυκείων για τις πενθήμερες εκδρομές της τελευταίας τάξης, τα τρία τελευταία χρόνια και με αποκορύφωμα την εφετινή σεζόν οι προορισμοί στο εξωτερικό κέρδισαν τεράστιο μερίδιο προτίμησης.

Συνολικά εφέτος, 48% των μαθητών Γ΄ Λυκείου επέλεξαν κάποια ξένη χώρα για την εκδρομή τους, ενώ στο «Τοπ 15» των δημοφιλών προορισμών οι 6 αφορούν μέρη του εξωτερικού, όταν μόλις πριν από 4 χρόνια το 83% των μαθητών επέλεγε προορισμούς στην Ελλάδα. Μάλιστα, για πρώτη φορά στο «Τοπ 15» μπήκε εφέτος και η Τουρκία, εκτοπίζοντας την Κύπρο.

Ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους μαθητές ήταν για φέτος η Θεσσαλονίκη (με το 23% των μαθητών να την επιλέγει), αλλά στις επόμενες 3 θέσεις ακολουθούν η Ιταλία (17%), η Ισπανία (14%) και η Τσεχία (9%), ενώ η Ρόδος, που το 2006 ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός με πάνω από 17.000 μαθητές να την επισκέπτονται, εφέτος έπεσε στην 5η θέση (9%) και είναι ζήτημα αν την επισκέφθηκαν πάνω από 2.000 μαθητές. Ακόμα χαμηλότερα το Ηράκλειο και η Κέρκυρα, που παλαιότερα αποτελούσαν με τη Ρόδο τους «απόλυτους» προορισμούς των πενθήμερων εκδρομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου