Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ιστορική συμφωνία

Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά οπλοστάσια Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας υπεγράφη την Πέμπτη στην Πράγα από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η συμφωνία αυτή, που είναι και η μεγαλύτερη ανάμεσα στους άλλοτε εχθρούς του Ψυχρού Πολέμου, μειώνονται κατά το ένα τρίτο οι στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές και πάνω από το μισό οι πύραυλοι, τα υποβρύχια, και τα βομβαρδιστικά που τις μεταφέρουν.

Η συμφωνία που αντικαθιστά τη συνθήκη "Start" του 1991, περιορίζει συνολικά τις πυρηνικές κεφαλές σε 1.550 για κάθε χώρα, για τα επόμενα 7 χρόνια.

Για να ισχύσει η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη ρωσική Δούμα και την αμερικανική Γερουσία.

"Πρώτο βήμα" χαρακτήρισε την συμφωνία αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος, αμέσως μετά την υπογραφή της υποστηρίζοντας ότι "μολονότι η νέα Συνθήκη Start είναι σημαντικό βήμα προόδου, είναι μόλις το πρώτο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού. Όπως είπα και πέρσι στην Πράγα αυτή η Συνθήκη προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω περικοπές στους εξοπλισμούς. Ευελπιστώ να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία για να μειώσουμε τα στρατηγικά και συμβατικά μας οπλοστάσια".

"Κερδίζουμε και οι δύο -επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ- κανείς δεν χάνει από αυτήν την συμφωνία. Είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη του πως λειτουργούν οι σχέσεις μας. Και οι δύο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες και ως εκ τούτου και ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου