Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Επιστολή "καταπέλτης" Μαμιδάκη προς τον πρωθυπουργό

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απευθύνει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mamidoil Jetoil Κυριάκος Μαμιδάκης, καταγγέλλοντας πολιτική εμπλοκή που προκαλεί σημαντικά προσκόμματα στην μεγάλη επένδυση της Jetoil στη Σούδα.

Στην επιστολή του που καταχωρήθηκε στον ημερήσιο Τύπο, ο κ. Μαμιδάκης κάνει λόγο για «σκόπιμη καθυστέρηση της επένδυσής στη Σούδα Χανίων», η οποία αφορά στην εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων για καύσιμα. Η Κρήτη, σημειώνει ο επιχειρηματίας, έχει άμεση ανάγκη από αποθηκευτικούς χώρους καθώς οι υπάρχοντες εξυπηρετούν ανάγκες μόνο 15 ημερών. «Αυτό έχει ως επακόλουθο την δραστηριοποίηση στην Κρήτη περιορισμένου αριθμού εταιρειών εμπορίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού» σημειώνει ο κ. Μαμιδάκης προσθέτοντας ότι το ίδιο το κράτος έχει αναγνωρίσει με τη σχετική άδεια που εξέδωσε για το έργο ότι αυτό «θα λύσει το πρόβλημα της επάρκειας αποθεμάτων» και θα βοηθήσει «να δραστηριοποιηθούν στο νησί και άλλες εταιρείες διανομής και ως εκ τούτου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός».

Για το έργο, τονίζει ο κ. Μαμιδάκης, έχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και το ΣτΕ έχει απορρίψει τις αιτιάσεις του δήμου Σούδας με δύο αποφάσεις του (2980/2009 και 2981/2009). Η μόνη εκκρεμότητα αφορά στην τυπική έγκριση της ναυτικής διοίκησης για τα οικοδομικά έργα.

Ωστόσο για το έργο φαίνεται ότι έχει προκύψει ένα νέο σοβαρό πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να καταγγέλει τη στάση του περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μαμιδάκη, ανακάλεσε δική του απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Όπως καταγγέλλει ο κ. Μαμιδάκης, ο νέος γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του «προέβη όλως παρανόμως μετά παρέλευση περίπου έξι ετών (!!!) στην ανάκληση των δικών του αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».

Έτσι το έργο έχει μπλοκάρει εκ νέου παρότι η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή του.

Ο κ. Μαμιδάκης στην ανοιχτή επιστολή καταλήγει καλώντας τον πρωθυπουργό να παρέμβει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την «άμεση ανάκληση της παράνομης πράξης του περιφερειάρχη» προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση. Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σέβεται το υπεράνθρωπο έργο του κ. Παπανδρέου, το οποίο ωστόσο «εμποδίζεται από τη γραφειοκρατία και τις πρωτοφανείς σκοπιμότητες παραγόντων κομματικών και μη».

Σε παλαιότερη επιστολή του, ξανά για το ίδιο θέμα, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο κ. Μαμιδάκης έκανε λόγο για "7ετή, αν όχι 30ετή, ιστορία μιας επένδυσης ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ που θα απασχολήσει εργατικό δυναμικό τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία, θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, ο οποίος πρακτικά λείπει από το νησί της Κρήτης, και στην εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων αφού με τους υπάρχοντες αποθηκευτικούς χώρους δεν διασφαλίζονται οι ανάγκες του νησιού ούτε για δέκα ημέρες".

Κ. Μαμιδάκης: Η απόφαση του περιφερειάρχη κρύβει σκοπιμότητες

"Πιστεύω ότι η απόφαση του Περιφερειάρχη κρύβει σκοπιμότητες για να μη γίνει το έργο", τονίζει στο Capital.gr ο κ. Κυριάκος Μαμιδάκης, ο οποίος δηλώνει ότι η απόφαση για την επένδυση των αποθηκών καυσίμων στην Κρήτη δεν είναι μόνο επιχειρηματική.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλουμε να κάνουμε κάτι για την πατρίδα μας, το Κρητικό πείσμα υπερισχύει του επιχειρηματικού συμφέροντος» λέει χαρακτηριστικά και αναφέρεται στα προβλήματα που έχει η αγορά καυσίμων στην Κρήτη, καθώς οι υφιστάμενες αποθήκες μπορούν να διατηρήσουν αποθέματα μόλις 15 ημερών, με την κατάσταση να είναι ακόμη πιο προβληματική στη Δυτική Κρήτη. Προσθέτει ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που δεν επιτρέπει τις επενδύσεις. «Αυτή η νοοτροπία είναι ακριβώς που μας έχει οδηγήσει να βουλιάζουμε σήμερα. Είμαι 55 χρόνια στο ΄παλκοσένικο΄», καμιά επιχείρησή μου δεν έχει λιγότερο από 40 χρόνια ζωής, δραστηριοποιούμαι από τα πετρέλαια μέχρι τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Όλες οι δραστηριότητές μας είναι παραγωγικές και εντάσεως εργασίας. Έχω την ευθύνη για πάνω από 500 εργαζόμενους, ενώ η επένδυση στη Σούδα θα δώσει δουλειά άμεσα σε 50 ανθρώπους και έμμεσα σε πολύ περισσότερους».

Ο κ. Μαμιδάκης εξιστορεί την περιπέτεια της επένδυσης που ξεκίνησε με την αγορά της έκτασης πριν 28 χρόνια. Τότε υπήρχε ένας νόμος, του 1936, βάσει του οποίου η περιοχή χαρακτηριζόταν ως ναυτικό οχυρό, κάτι που άλλαξε το 2002 με διάταγμα. Η αλλαγή αυτή άνοιξε το δρόμο για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες εγκατάστασης αποθηκών υγρών καυσίμων που τόσο στερείται η Κρήτη, λέει ο κ. Μαμιδάκης. Υπάρχει πρόβλημα καθώς οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν και για αυτό το λόγο δραστηριοποιούνται στο νησί μόνο 5 εταιρείες όταν συνολικά στην αγορά οι εταιρείες εμπορίας φτάνουν τις 20. «Οι εγκαταστάσεις που σχεδιάζουμε θα έχουν δυναμικότητα 40 χιλιάδες τόνους ενώ θα λειτουργούν ως βάση logistics, δηλαδή κάθε εταιρεία που θα θελήσει να δραστηριοποιηθεί στην Κρήτη θα μπορεί να κάνει χρήση των χώρων» λέει ο κ. Μαμιδάκης.

Και συνεχίζει: «Από το 2002 ξεκινήσαμε να εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες άδειες ξεκινώντας από την Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων. Επίσης εξασφαλίσαμε όλες τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων παραγόντων που έπρεπε να ερωτηθούν, στους οποίους περιλαμβάνεται το ΓΕΝ, η Δασική Υπηρεσία και η Αρχαιολογία. Όλα τα δικαιολογητικά υπεβλήθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προέβη στην έκδοση άδειας ίδρυσης. Ο Δήμος Σούδας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ωστόσο το ΣτΕ με δύο ομόφωνες αποφάσεις απέρριψε τις προσφυγές. Εκείνο που αναμένουμε είναι μια τυπική έγκριση από το ναύσταθμο, η οποία σημειωτέον δεν μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια παρά μόνο να προτείνει ορισμένες τροποποιήσεις. Γιʼ αυτό το λόγο άλλωστε ξεκινήσαμε να τις προμήθειες υλικών για το έργο. Ωστόσο πέσαμε πάνω στις εκλογές και ο νέος περιφερειάρχης με απόφασή του ανακάλεσε την Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε κατά τύχη ο ίδιος εκδώσει το 2002 όταν ήταν πάλι περιφερειάρχης».

Και ο Κ. Μαμιδάκης καταλήγει: «Εμείς έχουμε προσφύγει στο ΥΠΕΚΑ και έχουμε ζητήσει την ανάκληση της απόφασης του περιφερειάρχη. Ωστόσο καθώς παρατηρείται νέα καθυστέρηση, αναγκαστήκαμε να απευθύνουμε το γράμμα προς τον πρωθυπουργό».

Το Capital.gr έχει επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να εκφράσει και ο ίδιος τη δική του θέση, ωστόσο το γραφείο του μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε συναντήσεις. Όπως μας μεταφέρθηκε, επίκειται έκδοση δελτίου τύπου για το θέμα.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου