Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ακύρωσε τα ρωσικά τανκς ο Βενιζέλος

Η μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έβαλε άλλαξε το πρόγραμμα προμήθειας των 420 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (γνωστά ως ΤΟΜΑ), το οποίο είχε αρχικώς αποφασίσει η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις επαφές που είχε στη Μόσχα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με το Ρώσο ομόλογό του Α. Σερντιούκοφ.

Το υψηλό κόστος του προγράμματος, περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, κατέστη αρκούντως αποτρεπτικό για την άμεση υλοποίησή του.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το θέμα θα επανεξετασθεί. "εν ευθέτω χρόνω" όπως ενημέρωσε η ελληνική πλευρά στους Ρώσους αξιωματούχους.

Πάντως κατά την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου έγινε το πρώτο βήμα για τον επανακαθορισμό των ελληνορωσικών αμυντικών σχέσεων ώστε να προκύψει μια νέα συμφωνία-πλαίσιο που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:

-περισσότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

-συμπαραγωγές σε ελαφριά όπλα ή πυρομαχικά

-συμφωνίες με εγγυήσεις του Δημοσίου και παραλλήλως με κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων

-επίλυση ζητημάτων διαλειτουργικότητας μεταξύ των ρωσικών οπλικών συστημάτων και των άλλων συστημάτων που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Επίσης συμφωνήθηκε η μετάβαση Ελλήνων αξιωματικών στη Ρωσία προκειμένου να εκπαιδευτούν σε επιχειρησιακές δοκιμές με πυραύλους S-300.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου