Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

«Πυρά» του Βατικανού για το σκάνδαλο της παιδεραστίας

Επίθεση κατά των New York Times για την κάλυψη του σκανδάλου της παιδεραστίας από το Βατικανό.

Σκληρή επίθεση στην εφημερίδα New York Times για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, έκανε το Βατικανό, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο Πάπας είχε διαχειριστεί με λάθος τρόπο μια σειρά περιπτώσεων κακοποίησης πριν εκλεγεί.

Δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι έχει αποφασίσει να αντιδράσει δυναμικά, το Βατικανό αναφέρεται συγκεκριμένα σε δύο δημοσιογράφους και έναν αρθρογράφο.

«Ζητώ από τους Times να επανεξετάσουν την επίθεση τους κατά του Πάπα Βενέδικτου του 16ου «, αναφέρει η δήλωση του Καρδιναλίου Γουιλιαμ Λεβάντα, του κορυφαίου ιερωμένου του Βατικανού στις ΗΠΑ.

Ο Λεβάντα, ο οποίος είναι Αμερικανός υπήκοος, διαδέχτηκε τον Βενέδικτο, στη θέση του επικεφαλής των δογματικών θεμάτων, όταν εκείνος εκλέχτηκε στη θέση του Πάπα, το 2005.

Το Βατικανό έχει αρνηθεί κάθε συγκάλυψη στην κακοποίηση των 200 κωφών παιδιών από τον αιδεσιμότατο Λόρενς Μέρφι, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 αλλά η εφημερίδα έγραψε ότι το Βατικανό και ο τότε Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ, ο σημερινός Πάπας, είχαν προειδοποιηθεί για τη δράση του αλλά δεν τον αποσχημάτισαν.

Οι Times διαβεβαιώνουν ότι τα δημοσιεύματα τους ήταν αποτέλεσμα λεπτομερούς έρευνας.

«Κάποια επιβεβαιώθηκαν από την εκκλησία και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένας που να αμφισβητήσει τα γεγονότα τα οποία αναφέραμε», έγραψε η εφημερίδα στην απάντηση της στην οποία επεσήμανε ότι «οι καταγγελίες για κακοποίηση μέσα στην καθολική εκκλησία είναι ένα σοβαρό θέμα και το Βατικανό τις έχει παραδεχτεί σε πολλές περιπτώσεις».

«Κάθε ρόλος που ο τωρινός Πάπας ενδεχομένως έχει παίξει με τον τρόπο που ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας», προσέθεσε η εφημερίδα.

Ο Λεβάντα, πρώην αρχιεπίσκοπος του Σαν Φραντσίσκο και στενός συνεργάτης του Πάπα, επιτέθηκε στην εφημερίδα για το θέμα της για τις κακοποιήσεις και για το κύριο άρθρο της για το οποίο είπε ότι «είναι ανεπαρκές από κάθε λογική άποψη σε ότι αφορά στις αρχές της αμεροληψίας» ενώ υπεράσπισε τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία και το Βατικανό χειρίστηκαν το θέμα.

Χθες, συντηρητικοί καθολικοί φοιτητές από την οργάνωση Opus Dei προσέτρεξαν σε υπεράσπιση του Πάπα.

Οι περίπου 4.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη Ρώμη για ένα συνέδριο, παρέδωσαν στον καταπονημένο ποντίφικα, μία επιστολή στήριξης κατά το εβδομαδιαίο κήρυγμά του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο οποίο όμως ο Πάπας δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στο σκάνδαλο που συνταράσσει την εκκλησία περιοριζόμενος να πει ότι οι ιερείς πρέπει πάντοτε να στέλνουν μήνυμα «ελπίδας, συμφιλίωσης και ειρήνης».

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου