Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ο σκοτεινός κόσμος της διαφθοράς στην Κίνα

Αντιμέτωπες με δωροδοκία και άλλες μορφές διαφθοράς βρίσκονται οι ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρίες να προσφέρουν ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό στους πελάτες τους, καθώς και πανάκριβα γεύματα, αλλά και φακελάκια γεμάτα μετρητά.

Στο σκοτεινό αυτό κόσμο, όμως, δεν παρασύρονται όλες οι εταιρίες, καθώς πολλές από αυτές υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν τους ίδιους αυστηρούς κανονισμούς που διέπουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου. Ενας ξένος σύμβουλος επιχειρήσεων στην Κίνα δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αγαθά ή υπηρεσίες υψηλής ποιότητας θα συνεχίσουν την επιτυχημένη τους πορεία, παρά την άρνησή τους να υποκύψουν στη διαφθορά.

Η χρήση της διαφθοράς ως επιχειρηματικής τακτικής στην Κίνα απασχολεί επ΄ εσχάτων τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της δίκης τεσσάρων στελεχών της αγγλο-αυστραλιανής εταιρίας ορυκτών Rio Tinto. Οι τέσσερις άνδρες καταδικάσθηκαν από δικαστήριο της Σανγκάης σε ποινές μεταξύ 7 και 14 ετών κάθειρξης για αποδοχή προϊόντων δωροδοκίας και κλοπή βιομηχανικών μυστικών.

Η δωροδοκία αποτελεί, όμως, πρόβλημα για τις ξένες εταιρίες στην Κίνα;

Βρετανός επιχειρηματίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα στις μικρότερες κινεζικές πόλεις. Σε μία περίπτωση, καθώς ο επιχειρηματίας προσπαθούσε να συμφωνήσει με εταιρία στην επαρχία Σαντόνγκ, αξιωματούχος του ζήτησε να βγουν για λίγο έξω από την αίθουσα συσκέψεων. «Μου είπε ότι το πρόβλημα μπορούσε να ξεπεραστεί και τον ρώτησα πώς θα γίνει αυτό; Μου ζήτησε έτσι 1 εκατομμύριο γουάν, περίπου 146.000 δολάρια», λέει ο Βρετανός επιχειρηματίας.

Ο Πάτρικ Λοκν, στέλεχος σουηδικής εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων, λέει ότι ένα από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι στην Κίνα είναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ της μητρικής εταιρίας και της θυγατρικής της στην Κίνα. Οι ξένοι που δραστηριοποιούνται στην Κίνα υιοθετούν ορισμένες φορές τοπικές συνήθειες σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν τα εμπόδια. «Συχνά η μητρική εταιρία δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα κι έτσι οι κατά τόπους διευθυντές επιλέγουν να αποκρύπτουν την αλήθεια», λέει ο κ. Λοκν.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και στην Rio Tinto. Η εταιρία είχε υποστηρίξει την αθωότητα των στελεχών της, όταν αυτοί είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο, εκδίδοντας μάλιστα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενοι είχαν ενεργήσει καθόλα νομότυπα. Μετά την καταδίκη των τεσσάρων στελεχών την Τρίτη, όμως, η Rio Tinto δήλωσε ότι οι καταδικασθέντες είχαν παρανομήσει «έξω από τη δικαιοδοσία της εταιρίας». Οι τέσσερις απολύθηκαν από τη Rio Tinto.

«Ακούω πολλά για διαφθορά και είμαι σίγουρος ότι το φαινόμενο υπάρχει. Η τακτική αυτή είναι, όμως, ξεπερασμένη. Οι καιροί άλλαξαν πια. Καλώ τους πελάτες μου σε γεύματα, αλλά κάνω το ίδιο στην Αυστραλία ή το Χονγκ Κονγκ», λέει ο Ρούπερτ Ατριτζ, επικεφαλής της αυστραλιανής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Digital Techniques.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου