Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Οι τούρκοι προτείνουν μείωση εξοπλισμών

Σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα στο πρόσωπο του τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς. Ο υπεύθυνος από την πλευρά της Τουρκίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ κατηγόρησε Γαλλία και Γερμανία ότι επιδιώκουν να πουλήσουν όπλα στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα πιέζουν τη χώρα μας να κάνει δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών της, λόγω του μεγάλου χρέους της.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο τούρκος υπουργός, «ένας από τους λόγους της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η προσπάθειά της να συναγωνιστεί την Τουρκία στις αμυντικές δαπάνες».

Πρόσθεσε δε, στην συνέχεια: «Ακόμα και αυτές οι χώρες που προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, προσφέρονται να της πουλήσουν νέο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα άρματα μάχης, ούτε πυραύλους ούτε υποβρύχια ούτε μαχητικά αεροσκάφη. Ούτε και η Τουρκία χρειάζεται. Είναι ώρα να περικόψουμε τις αμυντικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ούτε η μία ούτε η άλλη χρειάζονται ούτε γερμανικά ούτε γαλλικά υποβρύχια».

Δεν ξέρουμε πόση δόση ειλικρίνειας έχουν αυτές οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού για να ξεπεραστεί η «οικονομική καταστροφή» και να μειωθεί η περιφερειακή ένταση, δεδομένης μάλιστα της πρόσφατης ... κρουαζιέρας της τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο.

Για αυτό και έλληνας αξιωματούχος του υπεξ σχολίασε ότι «είναι καλό να έχουμε θετική ρητορική, αλλά χρειάζεται να ακολουθεί και θετική δράση» στην αμερικανική εφημερίδα «International Herald Tribune», όπου φιλοξενήθηκαν και οι δηλώσεις Μπαγίς.

Πάντως, γεγονός είναι ότι τα λεγόμενα αυτά του τούρκου υπουργού με τις ευθείες βολές στους ευρωπαίους εταίρους μας κρύβουν αρκετές δόσεις αλήθειας, την οποία κανένας έλληνας επίσημος δεν τολμά να εκστομίσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου