Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Καταδίκη δημοσιογράφων για συγκάλυψη δυστυχήματος

Εννέα Κινέζοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από δικαστήριο της χώρας, με την κατηγορία της συγκάλυψης ενός δυστυχήματος που σημειώθηκε σε ορυχείο, λίγο καιρό, πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Οι δημοσιογράφοι, στελέχη οκτώ ειδησεογραφικών οργανισμών, έλαβαν χρήματα από τον ιδιοκτήτη του ορυχείου όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα, στην επαρχία Χέμπεϊ, για να μην μεταδώσουν καμιά πληροφορία για την έκρηξη και τα θύματά της.

Το δυστύχημα, που σημειώθηκε την 14η Ιουλίου 2008, είχε στοιχίσει τη ζωή 34 ανθρακωρύχων και είχε συγκαλυφθεί για 85 ημέρες, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει αρνητική δημοσιότητα για την Κίνα εν όψει των Αγώνων, σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα σε εγχώρια ΜΜΕ.

Στους εννιά δημοσιογράφους επιβλήθηκαν ποινές που κυμαίνονται από την φυλάκιση 18 μηνών ως και την κάθειρξη 16 ετών, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, που επικαλείται την κρατική αρχή ελέγχου του Τύπου.

Σε έναν ακόμη δημοσιογράφο, που κρίθηκε ένοχος για δωροληψία, απαγορεύθηκε να εργάζεται στην βιομηχανία των ΜΜΕ, κατά το πρακτορείο.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα για τη συγκάλυψη, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε βάρος 48 κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της βιομηχανίας των ορυχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου