Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Επιστρέφει στις ΗΠΑ ο Τούρκος πρέσβης

Στη θέση του αναμένεται να επιστρέψει ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, μετά την ανάκλησή του στην Άγκυρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψήφισμα από επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου απόφασης για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η επιστροφή του Ναμίκ Ταν στην Ουάσινγκτον αναμένεται πριν από τις 12 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί πιθανότατα στις ΗΠΑ για να μετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια.

Η Άγκυρα είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της στις 4 Μαρτίου, μετά το ψήφισμα (από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων) απόφασης που καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να χαρακτηρίσει ως γενοκτονία τη συστηματική και σκόπιμη εξόντωση 1.500.000 Αρμενίων.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε από την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, να εμποδίσει ενδεχόμενη ψήφιση από το Κογκρέσο της απόφασης, καθώς αυτό θα συνιστούσε μια πράξη «μεγάλης σημασίας για να εξουδετερωθούν οι συνέπειες που είχε το κείμενο αυτό στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις και τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου