Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

"Τούρκος" με τη Μέρκελ ο Ερντογάν !

«Στρατηγική εταιρική σχέση», παρά τα εμπόδια, αναζητούν Γερμανία και Τουρκία, δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στην Αγκυρα η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαφωνίες των δύο πολιτικών ήταν πάντως εμφανείς.

Η άρνηση της Μέρκελ να λειτουργήσουν τουρκικά σχολεία στη Γερμανία και η επιμονή της για «προνομιακή σχέση» -αντί ένταξης- της Τουρκίας με την Ε.Ε. ενόχλησαν τον Ερντογάν, που ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να στηρίξει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ρίχνοντας «σπόντα» για το Ισραήλ, που έχει πυρηνικά αλλά δεν τιμωρείται από τη διεθνή κοινότητα... (φωτ.: Reuters)

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που υποδέχτηκε την ομόλογό του δυσαρεστημένος, εξαιτίας της επιμονής της να μιλά για «προνομιακή σχέση» της Τουρκίας με την Ε.Ε., αλλά όχι πλήρη ένταξη, αλλά και λόγω της άρνησής της να δεχτεί το άνοιγμα τουρκικών σχολείων στη Γερμανία, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν προτίθεται να στηρίξει νέες κυρώσεις προς το Ιράν. «Οι κυρώσεις δεν είναι ο υγιής δρόμος... ο καλύτερος είναι η διπλωματία», δήλωσε, εξηγώντας ότι η χώρα του έχει κοινά σύνορα με το Ιράν, το οποίο είναι σημαντικός εταίρος της, ιδίως στην ενέργεια. Είπε επίσης, χωρίς να αναφέρει το Ισραήλ με το όνομά του, ότι «και άλλη χώρα στην περιοχή έχει πυρηνικά», αλλά δεν έχει υποστεί κυρώσεις. Η Μέρκελ προέτρεψε παρ' όλα αυτά τον Τούρκο πρωθυπουργό να ψηφίσει υπέρ, «μαζί με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.».

«Αγκάθι» το Κυπριακό

Για το επίμαχο θέμα της Ευρώπης, το θέμα έμεινε να αιωρείται, με την καγκελάριο να γενικολογεί περί «ανοιχτών διαπραγματεύσεων», που άρα δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν σε ένταξη. Συνέδεσε, πάντως, την πορεία τους και με τη λύση του Κυπριακού.

Αναφορικά με τα σχολεία, η Μέρκελ είπε τελικά ότι «όπως η Γερμανία έχει σχολεία σε άλλες χώρες -και στην Τουρκία- και η Τουρκία μπορεί να έχει σχολεία στη Γερμανία». Ομως, πρόσθεσε, «είναι απαράδεκτο όποιος ζει στη Γερμανία να μη μιλά γερμανικά». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία έχουν τουρκικό διαβατήριο και ακόμα 700.000 είναι τουρκικής καταγωγής. Οι τουρκικής καταγωγής πολιτικοί, πάντως, είναι διχασμένοι ως προς τον τρόπο ενσωμάτωσης των ομοεθνών τους στη γερμανική κοινωνία. Αλλοι απορρίπτουν την εικόνα δύο παράλληλων κοινωνιών που δεν συναντιούνται και άλλοι θεωρούν ότι η τουρκική εκπαίδευση και η προσκόλληση σε θρησκεία και παραδόσεις είναι ο μόνος τρόπος να μη χάσουν οι Τούρκοι την ταυτότητά τους.

«Μήνυμα» στη Χίλαρι

Σε άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τηλεφωνήθηκε την Κυριακή με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, από την οποία ζήτησε να εμποδίσει την ψήφιση απόφασης από το αμερικανικό Κογκρέσο, που θα αναγνωρίζει τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία. Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η Κλίντον διαβεβαίωσε την Αγκυρα πως εξακολουθεί να αντιτίθεται σε απόφαση αναγνώρισης της γενοκτονίας. Η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, σε ομιλία του στις 24 Απριλίου, δεν θα κάνει χρήση του όρου «γενοκτονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου