Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Το σοκολατένιο αβγό «σύμμαχος» της καρδιάς

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αν νιώθετε ενοχές αυτές τις ημέρες επειδή λιγουρεύεστε ένα σοκολατένιο αβγό, οι επιστήμονες έρχονται να σας απενοχοποιήσουν: μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Εuropean Ηeart Journal» έδειξε ότι η σοκολάτα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής μελέτησαν επί οκτώ έτη περισσότερα από 19.000 άτομα ηλικίας 35-65 ετών και ανακάλυψαν ότι όσα εξ αυτών έτρωγαν μισή σοκολάτα την εβδομάδα παρουσίαζαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Παράλληλα τα άτομα αυτά αντιμετώπιζαν ως και κατά 39% μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κακάο της σοκολάτας περιέχει πολλά φλαβονοειδή τα οποία πιστεύεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στο αίμα με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Με βάση αυτή τη λογική ήταν επόμενο ότι η σκούρα σοκολάτα, όπως ανακάλυψαν οι δανοί ερευνητές, φάνηκε να είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία σε σχέση με τη σοκολάτα υγείας ή τη λευκή σοκολάτα αφού περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες κακάο. Οπως τόνισε πάντως ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, ο Μπράιαν Μπούιχσε, παρά τα οφέλη της σοκολάτας για τον οργανισμό δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτή περιέχει και πολλές θερμίδες (τα 100 γραμμάρια περιέχουν 500 θερμίδες κατά μέσον όρο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου