Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Έδειρε τους επιθεωρητές για να γλιτώσει τον έλεγχο!

Απίστευτα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο πρατήριο βενζίνης AVIN που βρίσκεται στη λεωφόρο Μεσογείων κοντά στη διασταύρωση με τη λεωφόρο Κατεχάκη και δίπλα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ιδιοκτήτης και υπάλληλοι του πρατηρίου όχι μόνον προσπάθησαν να εμποδίσουν το κλιμάκιο ελέγχου της ΔΕΔΑΚ (υπηρεσία για τον έλεγχο των καυσίμων) αλλά στο τέλος, όταν είδαν ότι ερχόταν βαρύ πρόστιμο για σειρά από παρατυπίες που οδηγούσαν στην αποκάλυψη λαθρεμπορίας πετρελαίου, δε δίστασαν να χτυπήσουν τον επικεφαλής του συνεργείου!

Ολα έγιναν το πρωί της Τετάρτης, όταν το συνεργείο της ΔΕΔΑΚ μετέβη στο συγκεκριμένο πρατήριο για έλεγχο.

Η πρώτη και άμεση διαπίστωση ήταν, ότι το πετρέλαιο κίνηση που διέθετε το πρατήριο, ήταν νοθευμένο. Η περιεκτικότητα σε θείο, ήταν 661 ppm αντί 10 ppm που είναι το ανώτατο όριο.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου και ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχε σειρά από παρατυπίες, ο ιδιοκτήτης έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να κλείσουν την είσοδο του πρατηρίου για το κοινό, δηλώνοντας στο συνεργείο ότι οι δεξαμενές του ήταν άδειες και έπρεπε να ανεφοδιαστεί.

Όταν ο επικεφαλής του συνεργείου προσπάθησε να εμποδίσει τον εφοδιασμό των δεξαμενών από βυτίο που βρισκόταν εκεί, προκειμένου να μην αλλοιωθεί το νοθευμένο περιεχόμενό τους σε πετρέλαιο, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου, δεν δίστασε να τον εξυβρίσει και κατόπιν τον χτύπησε!

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, το βυτιοφόρο άδειασε το πετρέλαιο στις δεξαμενές, αλλά στο μεταξύ είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία και όταν τα περιπολικά έφθασαν στο πρατήριο και οι αστυνομικοί κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το κλιμάκιο των ελεγτών από τα χέρια ιδιοκτήτη και υπαλλήλων, έγινε νέος έλεγχος στις ήδη γεμάτες πλέον δεξαμενές.

Αποτέλεσμα; Βρέθηκε, ότι όχι μόνον και η νέα ποσότητα ήταν νοθευμένη αλλά ότι το βυτιοφόρο είχε αδειάσει ήδη 3.000 λίτρα πετρελαίου και 20.000 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης στις δεξαμενές, οι οποίες σύμφωνα με τα έγγραφα του πρατηρίου, ήταν χωρητικότητας, μόνον 7.000 λίτρων! Δηλαδή 13.000 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης δεν καταγράφονταν πουθενά και αποτελούν επισήμως, προϊόν λαθρεμπορίας καυσίμου.

Η υπόθεση έφθασε μέχρι τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Μανιάτη, ο οποίος διαβίβασε τον φάκελο στον Εισαγγελέα, μαζί με την έκθεση ελέγχου που συνέταξε το κλιμάκιο μετά την περιπέτειά του στο πρατήριο.

Αν και το υπουργείο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του ιδιοκτήτη του πρατηρίου και την εταιρία την οποία εκπροσωπεί, ωστόσο έγινε γνωστό, πως πρόκειται για πρατήριο της εταιρίας πετρελαιοειδών AVIN η οποία και αναμένεται τώρα -μετά το περιστατικό- να καθορίσει τη στάση της, απέναντι στο συγκεκριμένο πρατήριο που την εκπροσωπεί.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως, έχει δώσει αυστηρές εντολές στα κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου (ΚΕΔΑΚ) να ξεκινήσουν από σήμερα εντατικούς ελέγχους έως και την Τρίτη του Πάσχα στα πρατήρια και κυρίως σε αυτά που βρίσκονται κατα μήκος των εθνικών οδών Αθήνας-Λαμίας και Αθήνας-Κορίνθου ενόψει και της εξόδου, προκειμένου να ελεγχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στις τιμές πώλησης αλλά και νοθεία στα καύσιμα.

Στόχος των κλιμακίων ελέγχου, είναι να διαπιστώσουν την ποιότητα των καυσίμων που διατίθενται στους οδηγούς, να εξετάσουν αν υπάρχει απόκλιση στις τιμές πώλησης με αυτές που αναγράφονται στις ταμπέλες, αλλά και η διασταύρωση στοιχείων από τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων και πώλησης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κρούσματα λαθρεμπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου